Leids en Duits zijn de poëtische combinatie tijdens 'Leids Getwijnd'

In banketbakkerij en lunchroom ‘Snijers’ vond zondagmiddag de voorstelling ‘Leids Getwijnd’ plaats. De Leidse dichters Jaap Montagne en Han Ruijgrok lazen Nederlandse poëzie voor dat vervolgens naar het Duits hertaald werd door Hans van der Veen.

De middag werd gepresenteerd door Nachdichter Hans van der Veen. Na iedere voordracht van Jaap Montagne en Han Ruijgrok gaf hij een toelichting op het gedicht en de bijbehorende Duitse hertaling. De titel ‘Leids Getwijnd’ komt van een oud concept: “Je neemt twee draden: bijvoorbeeld een rode en een witte”, vertelt Van der Veen. “Die spoel je zo in elkaar dat je één lijn krijgt en dat heet dan twijnen. Daar zit het woord ‘twee’ in en omdat ik numero drie ben, zit ik hier een beetje tussen te dreinen. Ook omdat de heren allebei verbonden zijn met de Lakenstad.”

De bundel ‘Leids Getwijnd’ bevat achttien gedichten van de Leidse dichters Han Ruijgrok en Jaap Montagne met de Duitse hertaling door Hans van der Veen. Meer informatie: home – Hans Vertaalt. De voorstelling maakte deel uit van Letterlijk Leiden, een festival waarin een maand lang literaire activiteiten in en rondom Leiden plaatsvinden. Dit is van 14 november tot en met 19 december.

 • vnlr: Jaap Montagne, Hans van der Veen en Han Ruijgrok
  vnlr: Jaap Montagne, Hans van der Veen en Han Ruijgrok
 • vnlr: Jaap Montagne, Hans van der Veen en Han Ruijgrok
  vnlr: Jaap Montagne, Hans van der Veen en Han Ruijgrok
 • Signeren dichtbundel Leids Getwijnd
  Signeren dichtbundel Leids Getwijnd
 • vnlr: Jaap Montagne, Hans van der Veen en Han Ruijgrok
  vnlr: Jaap Montagne, Hans van der Veen en Han Ruijgrok
 • vnlr: Jaap Montagne, Hans van der Veen en Han Ruijgrok
  vnlr: Jaap Montagne, Hans van der Veen en Han Ruijgrok
Cultuur Leiden Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×