Lange wachtrijen zaterdagochtend bij de priklocatie naast de Holiday Inn. (Foto: Frank Steenkamp).

Stormloop van zestigplussers op boosterprik

Met een stormloop op de derde coronaprik is de boostercampagne in Leiden van start gegaan. Zestigplussers konden zonder afspraak naar de prikhal bij de Holiday Inn komen. De GGD wil de dagelijks beschikbare 3.000 vaccins maximaal benutten. En dat lukte iets te goed. Zaterdag liep de wachttijd op tot zes uur – en kwam er een voortijdig einde aan dit experiment.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Binnen een maand wil de GGD in onze regio ruim 100.000 zestigplussers bereiken om hun afweer tegen het coronavirus een ‘boost’ te geven. Daarmee levert Hollands Midden zijn aandeel in de 3 miljoen boosterprikken die volgens demissionair minister Hugo de Jonge landelijk vóór de jaarwisseling gezet moeten worden.

Vóór zonsopkomst
De massale prikcampagne is de inhaalslag waarmee het kabinet de piek in ziekenhuisopnames en sterfgevallen de kop in wil drukken. Het effect moet volgens de experts nog dit jaar te zien zijn. Want na de eerste twee prikken is je immuunsysteem al ‘getraind’ en volgens experts zorgt de boosterprik er binnen een week voor dat de bewaking weer helemaal paraat is.

Vanaf 25 november werden de tachtigplussers uitgenodigd. Daarvan kwamen er alleen niet meteen zo veel dat de prikcapaciteit maximaal benut werd. Dus gooide Hecht, zoals de GGD Hollands Midden sinds kort heet, deze week de deur open voor alle zestigplussers die meer dan zes maanden geleden het vaccin hebben gekregen. Prikken zonder afspraak – maar ook zonder garantie dat je vandaag aan de beurt komt.

Dat nieuws werd snel bekend. Woensdag gaf de GGD 1.032 keer de boosterprik, donderdag deed ze dat al 2.062 keer en vrijdag werden er bijna 3.000 prikken gezet. Als er meer prikkers waren, was ook het dubbele aantal gehaald. Zaterdagochtend stonden de zestigplussers al vanaf 7 uur in de rij. En ruim vóór zonsopkomst waren ze met honderden.

Rond half 11 stond er een groot matrixbord neer met “Afspraak vandaag niet meer mogelijk”. Later op de dag werd bekend dat het prikken-zonder-afspraak niet wordt voortgezet. De GGD gaat de nog vrije prikplekken vanaf nu met meer ‘maatwerk’ opvullen.

Genoeg vaccin
Na weken waarin de GGD in de hele regio maar zo’n 600 prikken per dag zette, bij mensen die alsnog voor vaccinatie kozen, is de massale boostercampagne nu met ruim 3.000 en in januari zelfs 4.500 prikken per dag wel even iets anders. Volgens de GGD lukt dat allemaal wel.

“Er is genoeg vaccin”, zegt woordvoerder Carin Boon. Dat is een groot verschil met de moeizame start van de vaccinatie in januari. “Ook prikpersoneel hebben we voorlopig genoeg”. Er hebben zich tientallen kandidaten gemeld voor de verdere opschaling in januari.

Wat volgens Boon ook scheelt: “We hebben nu meer ervaring”. Daarom kan de GGD de prikcapaciteit sneller opschalen. Alleen bleek het bij deze bliksemstart dus even lastig om die capaciteit ook direct voor de echte doelgroep te benutten. Dat zijn eerst de oudsten en daarna de iets minder oude inwoners van de regio.

Tachtigplussers helpen
En bij die oudste bewoners zit een knelpunt: de telefoonlijnen om een afspraak te maken zijn overbelast. Dat is best pijnlijk, want de tachtigplussers die nu officieel aan de beurt zijn, gaan geen uren buiten in de kou staan. Ze proberen dus te bellen en staan dan lang in de wacht.

Online een afspraak maken zou veel sneller gaan. Maar, erkent GGD-woordvoerder Boon: “veel van deze mensen hebben geen DigiD of zijn helemaal niet digitaal vaardig.”

Juist die alleroudsten, die negen maanden geleden hun laatste prik kregen, hebben nu de zwakste afweer tegen het coronavirus. En bij deze groep lopen de ziekenhuisopnames en sterftecijfers de laatste weken sterk op.

De jonge zestiger die echt iets wil doen om de pandemie te helpen indammen, kan het beste zijn of haar ouders, ooms en tantes of hoogbejaarde buren helpen met de aanmelding voor de boosterprik. Zelf ben je over twee of drie weken aan de beurt – misschien toch nog op tijd voor de wintersport en de komst van de omicronvariant.

 

Maatschappij Nieuws Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×