(Foto: Google Maps).

Autoluwe Langebrug leidt tot iets drukker Rapenburg en Nieuwsteeg

De gemeente wil de Leidse Langebrug afsluiten voor autoverkeer. Dit voorkomt dat ongeveer 330 auto’s per dag de weg als doorgaande route gebruiken. De gemeente verwacht dat het door de afsluiting wel drukker gaat worden in de Nieuwsteeg op het Rapenburg.

In totaal rijden er ongeveer 1000 auto’s per dag over de smalle Langebrug die parallel aan de Breestraat loopt. Eenderde daarvan is doorgaand verkeer. De overige 670 auto’s zijn bestemmingsverkeer. Zij moeten, als het aan de gemeente ligt, in de toekomst via dezelfde kant de wijk uit als ze erin kwamen. Dit maakt het op de Nieuwsteeg en het Rapenburg drukker.

De afsluiting wordt gerealiseerd met een paaltje tussen de Papengracht en de Pieterskerkgracht. De maatregel moet auto’s uit de binnenstad weren en de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers vergroten. De afsluiting van de Langebrug maakt onderdeel uit van het autoluw maken van de Leidse binnenstad.

De gemeente schat in dat de Nieuwsteeg en het Rapenburg deze toename van het autoverkeer kunnen verwerken. Het effect van de verkeersdruk in de hele wijk wordt vóór en na het invoeren van de maatregel gemonitord.

De gemeente werkt op dit moment aan de voorbereiding van het besluit. Betrokken bewoners en ondernemers kunnen op vrijdag 10 december en woensdag 15 december mee met de gemeente op een wandeling door de wijk om de voorgenomen maatregelen te bespreken. Het definitieve besluit over de afsluiting wordt in januari 2022 genomen.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×