Binnentuin stadhuis Leiden
Nu het glazen atrium weg is krijgt het stadhuis weer een binnentuin. (Illustratie: gemeente)

Grote kraan gaat beplanting van nieuwe binnenhof het stadhuis in tillen

Een grote kraan gaat dinsdag de beplanting voor de binnentuin het Leidse stadhuis in hijsen. De oorspronkelijk open binnenhof van architect C.J. Blauw wordt met de renovatie en verbouwing van het stadhuis in ere hersteld. De verbouwing is als het goed is, 1 april afgerond. In de zomer van 2022 wordt het stadhuis dan weer in gebruik genomen door de gemeente.

Met het Hof van Leiden zoals het ontwerp wordt genoemd wordt, aldus de gemeente, een stuk geschiedenis tot leven gebracht en tegelijkertijd het stadshuis verduurzaamd. Het glazen atrium is daarvoor weggehaald en op die plek komt dus een groene tuin. Het wordt een openbare binnentuin waar mensen een luchtje kunnen scheppen.

“Daarnaast zorgt de tuin ook voor een aangenaam binnenklimaat in het stadhuis zelf. En, vertelt ontwerper Nikol Dietz van het ontwerpbureau H+N+S+ Landschapsarchitecten, het past goed bij de Leidse identiteit. “De binnentuin sluit namelijk aan bij de vele Leidse hofjes in de stad. Het is het hart van het stadhuis en de stad.”

Tulpenboom
In het hart van de tuin komt een tulpenboom. Een boom die past bij de botanische geschiedenis van Leiden. Nikol: “De boom die Boerhaave plantte in de Hortus Botanicus en op de buitenplaats Oud Poelgeest. De tulpenboom is daarmee van symbolische waarde voor Leiden. De vaste beplanting bestaat uit een zorgvuldige selectie van planten en bloemen die in de verschillende jaargetijden andere kleuren vertonen en daarmee het hele jaar door voor een mooi beeld zorgen.”

Om de tuin ook voor fauna interessant te maken, worden bomen zoals de Franse Esdoorn geplant. Deze leveren een bijdrage aan de leefomgeving van vogels en insecten die in Leiden en de regio voorkomen. Daarnaast worden bloeiende planten en objecten in de tuin geplaatst, zoals ‘bijenpalen’ en dakpannen die een grote diversiteit aan bijen en insecten kunnen huisvesten.

Het regenwater van de daken rond de binnentuin wordt via ‘polderdaken’ op de balkons naar een regenwatertank in de tuin geleid. Deze tank is aangesloten op een irrigatiesysteem zodat in droge dagen de tuin toch besproeid kan worden. Op deze duurzame manier worden de planten en bomen in de binnentuin van water voorzien.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×