E-luiers dragen bij aan een betere nachtrust. (Foto: ActiVite)

Verpleeghuisbewoners hebben baat bij e-luiers

Het is niet meer nodig om demente verpleeghuisbewoners ’s nachts wakker te maken om hun incontinentiemateriaal te checken, maar toch gebeurt dat nog wel op grote schaal. Dat komt omdat modern incontinentiemateriaal met ingebouwde sensoren, prijzig is en nieuwe software vergt. Een aantal verpleeg- en verzorgingstehuizen in deze regio, waaronder ActiVite besloot te onderzoeken hoe deze nieuwe oplossing wel goed ingevoerd kan worden. Want slim incontinentiemateriaal kan de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners aanzienlijk verbeteren.

“Incontinentie en dementie gaan vaak samen”, vertelt Benno Broekhuizen die lange tijd programmamanager was. Het kan gebeuren, vertelt hij, dat bewoners niet op tijd of op de verkeerde momenten verschoond worden, omdat ze het niet goed kunnen aangeven. “‘s Nachts worden deze bewoners gestoord in hun slaap als zorgmedewerkers hun incontinentiemateriaal komen checken. Uit voorzorg, om doorlekken te voorkomen. Een bewoner die daardoor niet goed uitgerust wakker wordt, kan ook problemen overdag ondervinden. Al deze overwegingen bij elkaar maakten ons geïnteresseerd in slim incontinentiemateriaal. Met als belangrijkste doel: bijdragen aan het welbevinden van bewoners.”

De relatief hoge prijs van slim incontinentiemateriaal is iets wat veel zorg- en verpleeghuizen weerhoudt weet Annemijn van Hemel bestuurder bij ActiVite. “De leverancier heeft natuurlijk ontzettend geïnvesteerd, niet alleen in het materiaal, maar ook in de online omgeving waar je de sensor uit kunt lezen. En daarin zitten nou juist de voordelen, omdat je daar de informatie verzamelt over de cliënt en zijn of haar continentiepatroon.”

Maar zo’n portaal moet ontwikkeld en gebouwd worden, dus het bedrijf heeft veel kosten gemaakt en wil dat natuurlijk terugverdiend zien in een bepaalde periode vervolgt Van Hemel. “Nu zijn we met twee andere zorgorganisaties, die vooroplopen met het slim incontinentiemateriaal, in gesprek met de leverancier om dat verdienmodel op een andere manier in te richten. Als we de gebruikersgroep kunnen vergroten, zouden die prijzen ook omlaag moeten kunnen.”

ActiVite heeft de uitkomsten van dit onderzoek en de opgedane ervaringen gebundeld in een toolkit voor alle zorgorganisaties. Dan hoeft niet iedereen opnieuw het wiel uit te vinden vertelt Kitty de Jong, innovatie-adviseur. “De informatie die de leverancier geeft, hoe uitgebreid en mooi soms ook, sluit niet altijd optimaal aan bij wat je als organisatie nodig hebt. Het is een kijkje in de keuken: wij willen de kennis die wij hebben opgedaan niet verloren laten gaan of op de plank laten liggen. En we zouden het fijn vinden als andere organisaties dat ook zouden doen.”

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×