(Foto: Rob van Dullemen).

PvdA wil gratis zelftesten voor Leidse minima

De Leidse PvdA-fractie wil dat de gemeente gratis corona-zelftesten beschikbaar stelt aan de inwoners met een minimuminkomen. De partij wil voorkomen dat Leidse minima zichzelf niet controleren op de aanwezigheid van het virus omdat ze de zelftesten niet kunnen betalen.

Het kabinet adviseert om voor ieder bezoek een zelftest te doen. “Daar staan wij als PvdA natuurlijk volledig achter, maar zo’n test kost al snel 3 euro. Niet iedereen kan dat betalen”, stelt PvdA duo-raadslid Elwin Wolters, die zijn oproep donderdagavond in de gemeenteraad deed. Zijn partij wil voorkomen dat mensen met een laag inkomen moeten kiezen tussen boodschappen doen of een zelftest.

Opa en oma
“Je moet eten en drinken en je kunt je geld maar een keer uitgeven. Dan moeten er keuzes worden gemaakt: of mensen testen niet en gaan toch naar opa en oma met de feestdagen en verspreiden het virus. Of ze gaan niet en dan krijgen opa en oma geen bezoek en zijn eenzaam”, voorspelt Wolters.


PvdA Duo-raadslid Elwin Wolters over gratis corona zelftesten.

De partij vindt dat het inkomen geen rol mag spelen bij de verspreiding van het virus en tegengaan van eenzaamheid. Wolters: “Moeten kiezen tussen een maaltijd of een zelftest mag gewoon niet voorkomen.”

Kosten
De sociaaldemocraten zien geen problemen in het betalen van de testen voor minima uit de gemeentekas. “Er is behoorlijk budget vanuit Den Haag gekomen om coronamaatregelen te nemen. Dus er is geld beschikbaar. Daarvan kunnen de testen worden betaald en is het niet nodig om de gezondheid van alle Leidenaren in gevaar te brengen”, zegt Wolters.

Om de verspreiding van de zelftesten zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen denkt Wolters aan aanbieden op plekken waar de minima al komen. “Leg ze neer bij de voedselbank of Huizen van de Buurt. Maak het makkelijk.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×