(Archieffoto: Cor van der Velden).

Geen lawaai-flitspalen in Leiden

De gemeente Leiden gaat geen speciale flitspalen plaatsen die beboeten op geluidsoverlast. Met deze geluidsflitspalen wordt in Rotterdam al wel geëxperimenteerd, maar ze zijn nog niet geschikt om mee te handhaven. Daarom ziet de gemeente Leiden er van af. De wens om iets aan geluidsoverlast in Leiden te doen blijft wel bestaan bij Burgerinitiatief ‘Stop Motorlawaai’.

Die groep Leidenaren protesteerde eerder tegen geluidsoverlast van motorfietsen en het burgerinitiatief diende meerdere klachten bij het gemeentebestuur in. Ze pleitten vooral voor meer handhavingsacties van de politie. “We zijn helemaal niet tegen auto’s of motorfietsen, maar wel tegen respectloos gedrag”, zei Ap Zwinkels namens het burgerinitiatief tijdens de demonstratie.

Ook de politiek trok aan de bel. Zo riep de gemeenteraad op om te onderzoeken of de aanpak in Rotterdam ook voor Leiden werkt. “Hopelijk slaagt de proef en is het een goede manier om uiteindelijk het lawaai van hard optrekkende auto’s en motoren tegen te gaan”, zei PvdA-raadslid Marc Newsome destijds.

Studenten
Dat heeft de gemeente gedaan en de conclusie daaruit is dat de geluidspalen niet ideaal zijn. Zo is het moeilijk om geluid aan een voertuig te koppelen en bovendien is er nog geen wettelijke basis om bekeuringen uit te schrijven. Daarnaast hangt er een prijskaartje aan van 20.000 euro, schrijft de wethouder. De gemeente Leiden plaatst ook geen geluidsmeters die laten zien hoeveel geluid een voertuig maakt. ‘Er zou risico zijn dat motorrijders nog harder gaan optrekken om de meter hoger te laten uitslaan’, zo staat in een brief aan de gemeenteraad.

Voor burgerinitiatief ‘Stop Motorlawaai’ was de lawaaiflitspaal nooit de gewenste oplossing. “Wij zagen er bij voorbaat al niks in”, zegt Zwinkels. “Er moet gewoon meer gehandhaafd worden door de politie. Een agent kan waarnemen of geluid onnodig is en vervolgens over gaan tot het uitschrijven van een boete.” Zwinkels pleit voor kleine flitsteams met desnoods studenten van de politieschool.

Leiden Politiek Stop Motorlawaai Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×