Het eerste gezin dat de kerstboom weer kwam ophalen in het asiel. (Foto: Ingrid de Wilde.)

Kerstbomen hebben het beter in het kerstbomenasiel

De kerstbomen hebben het in het kerstbomenasiel het afgelopen jaar beter gehad dan vorige jaren. Ruim 85 procent van de bomen heeft het jaar overleefd. Voorgaande jaren was dat gemiddeld 75 procent.

De natte en koude zomer heeft aan dit succes bijgedragen, denken de initiatiefnemers van Vrij Groen. Ook een goede verzorging voor de kerstbomen thuis met kerst, verhoogt de kans op overleven. De boom moet niet dicht bij de verwarming staan en niet direct op de vloerverwarming. Ook heeft ‘ie regelmatig voldoende water nodig.

Vanaf deze week worden de ruim 160 kerstbomen die in het asiel het jaar doorbrengen, weer uitgegraven en mee naar huis genomen. Eigenaren kunnen hun gegroeide boom herkennen aan het nummer dat ze krijgen. Het asiel biedt mensen een duurzame manier om toch een echte kerstboom thuis te hebben met de feestdagen.

Dat 85 procent van de bomen het heeft overleefd, betekent dat er ook mensen zijn van wie de boom het niet heeft gered. Deze mensen hebben een ‘slecht nieuws berichtje’ gehad. Voor hen staat er een weesboom klaar.

Nieuwe bomen welkom
Na de kerstdagen komen de bomen weer terug naar het kerstbomenasiel. Nieuwe kerstbomen zijn ook welkom. Vanaf woensdag 5 januari 2022 kunnen de bomen gebracht en geplant worden.

Kerstbomen met een grote zware kluit hebben meer kans om te overleven dan kleine boompjes. Nordmann-Sparren doen het niet goed in het asiel. De kans dat zij de zomer overleven is klein.

Het kerstbomenasiel ligt aan de Ommedijkseweg 30 in Leiden, bij het Valkenburgse Meer. De bijdrage voor de jaarlijkse asielkosten is 12 euro per boom. Kerstbomen kunnen alleen gebracht worden na reservering. Dat kan vanaf 27 december via de website www.ideewinkel.nl/vrij-groen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×