(Foto's: Casper Chaudron).

Mysterieus bouwwerk vraagt aandacht voor recht op huisvesting

Beeldend kunstenaar Izaak Zwartjes zit de komende weekenden in zijn bouwwerk naast het Kamerling Onnes gebouw tegenover het Van der Werfpark. Met het kunstobject ‘Safehouse Rulo’ wil hij aandacht vragen voor het mensenrecht op huisvesting.

Zwartjes wil in zijn zelf gecreëerde ruimte vluchtelingen ontvangen en een gesprek voeren over vrijheid en huisvesting. “Ik denk dat iedereen gewoon de neiging heeft om hutten te bouwen. Tenminste wel als kind. Het heeft ook met autonomie te maken. Ik bepaal zelf waar ik mijn huisje neerzet en aan welke regels dat voldoet. Er zijn inmiddels zoveel regels dat je als individu steeds meer op zoek gaat naar je eigen autonomie.” Als kunstenaar zoekt Zwartjes graag de mogelijkheid om de grenzen van die regels op te zoeken.

Verslaggever Casper Chaudron in gesprek met Izaak Zwartjes bij het Kamerling Onnes-gebouw

Het bouwwerk is gemaakt van een heleboel hout, een oude giertank en op het dak ligt een boot. Binnen zitten glas in loodramen voor wat gezelligheid. In de eerste instantie was het plan om tijdens de weekenden ook in het bouwwerk te overnachten. Maar doordat de kachel die voor de nodige warmte moet zorgen niet aan mag wegens brandveiligheid is dat niet mogelijk. Het karkas van het werk is in vier dagen gebouwd en staat er al sinds de zomer. Na december wordt het weer weggehaald.

Amnesty
Het kunstwerk is onderdeel van de mensenrechtenkunstroute ‘Rightswalk’ die Amnesty International organiseert. Met een app worden lopers langs kunstwerken en locaties geleid die iets te maken hebben met de rechten voor de mens, die Amnesty onder de aandacht wil brengen. Het werk van Zwartjes heeft specifiek als onderwerp het recht op huisvesting en werd mede mogelijk gemaakt door het Lucas van Leyden Fonds.

De beeldend kunstenaar heeft al meerdere projecten gedaan waarbij hij een eigen plekje bouwde op een bijzondere plek. Zo bouwde hij ook een groot vogelnest aan de Meelfabriek en verbleef hij op een vlot op het Lauwersmeer.

  • Izaak Zwartjes in Safehouse Rulo
    Izaak Zwartjes in Safehouse Rulo
Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×