De opgezette maanvis die in Naturalis tentoongesteld staat (video: Robbert Beurse).

Aangespoelde maanvis onderzocht in Naturalis

De maanvis die deze week aanspoelde op Ameland wordt naar Naturalis gebracht voor onderzoek. Vanavond komt het overleden dier aan in Leiden en morgenochtend wordt het ingevroren in een vrieshuis.

Er wordt overwogen om dit exemplaar in 3D in te scannen. Dan kan de maanvis zoals die nu is aangespoeld altijd gereproduceerd worden. Daarna kan hij eventueel worden opgezet en tentoongesteld aan het publiek.

Esther Dondorp van Naturalis is blij dat de maanvis onderzocht gaat worden. “Er is nog weinig bekend over de biologie van deze dieren. Daarom moet iedere kans om onderzoek naar te doen aangegrepen worden.”

Met twee meter bij 184 centimeter is het overleden dier een van de grootste maanvissen die is aangespoeld in Nederland de afgelopen decennia. Er zijn exemplaren bekend die meer dan 2000 kilo wogen. In Naturalis staat is al één andere opgezette maanvis te zien. Die spoelde aan precies 132 jaar geleden op 14 december in 1889.

Sleutelstad was bij de aankomst van de maanvis in Naturalis. (Video: Robbert Beurse).

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×