mboRijnland Lammenschans. (Foto: Sleutelstad).

Leiden profiteert van 'programma Kennisstad', maar samenwerking met mbo kan beter

De gemeente Leiden is tevreden over de samenwerking met kennisinstellingen als de universiteit, de hogeschool, het LUMC en Naturalis. Die samenwerking is sinds 2012 vastgelegd in het ‘programma Kennisstad’ en dat is nu geëvalueerd. “Als kennis floreert, floreert de stad”, motiveert kenniswethouder Paul Dirkse het programma. “Daarom is er ook de komende jaren geld voor het programma. Het kan nog beter door het mbo er meer bij te betrekken.”

Het programma Kennisstad moet Leidenaren laten profiteren van de grote hoeveelheid kennis die in de stad voorhanden is. “Er zijn zo’n vijftig projecten uit voortgevloeid”, weet Dirkse. Denk aan het Preventief Interventie Team dat jongeren op het rechte pad moet houden, de stadscriminoloog, de Nacht van Ontdekkingen en de Internationale Basisschool. “Ook de titel ‘European City of Science 2022’ hebben we aan het programma te danken.”

Locatie
Een andere interessante ontwikkeling is het Leiden Law Park. “De rechtenfaculteit van de universiteit werkt daarin samen met advocatenkantoren en ICT-bedrijven op het grensvlak van digitalisering, ethiek en recht”, legt Dirkse uit. “Eigenlijk willen we daar een mooie plek voor creëren in de stad, maar ruimte vinden blijkt lastig. Daarom zijn we nu gewoon inhoudelijk van start gegaan, wie weet komt de locatie nog een keer.”

De evaluatie heeft ook duidelijke aanbevelingen opgeleverd. “In plaats van allemaal losse projecten, kunnen we ons beter op grote thema’s richten”, vertelt de wethouder. “Denk aan ‘gezondheid en welzijn’ of ‘biodiversiteit en duurzaamheid’.”

Onhandig
Bovendien kan het samenwerken zelf beter. “Het project is begonnen in 2012”, ligt Dirkse toe. “In 2017 heeft de gemeente een officiële samenwerkingsovereenkomst gesloten met de universiteit, de hogeschool en het LUMC, waar ook Naturalis zich later bij heeft aangesloten. We willen echter ook het mbo veel meer mee laten doen. Dat gebeurt al wel, maar nog niet genoeg.”

Omdat de universiteit deels in Den Haag is gevestigd, moet de gemeente Leiden volgens de wethouder meer met de gemeente Den Haag gaan praten. “Ik overleg wekelijks, soms bijna dagelijks met de universiteit, maar mijn Haagse collega spreek ik nauwelijks. Zowel Den Haag als Leiden merkt nu hoe onhandig dat is. Daarom willen we regelmatig met elkaar om tafel om ons beleid beter op elkaar af te stemmen.”

 

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×