Slopen in Leiden moet vanaf 2022 circulair. (Foto: Emile van Aelst).

Slopen in Leiden moet voortaan circulair

Van ieder gebouw dat komend jaar in Leiden gesloopt wordt, moet minstens tachtig procent van het materiaal worden hergebruikt. Vanaf 2024 moet dat zelfs negentig procent zijn. Dat kondigde wethouder Yvonne van Delft van economie vandaag aan. Leiden is de eerste gemeente die het zogenaamde ‘circulair slopen’ verplicht stelt.

Door materialen van gesloopte gebouwen opnieuw te gebruiken, wordt veel CO2 bespaard. Bovendien kan het in deze tijd van materiaalschaarste ook geld opleveren. “Vanaf nu gaan we niet meer slopen, maar oogsten”, vertelt de wethouder opgetogen.

Asbest
De ‘geoogste’ materialen kunnen worden gebruikt bij een nieuw project op dezelfde plek, ergens in de buurt of ergens anders in Nederland. “We gaan zoeken naar een plek waar we materialen tijdelijk op kunnen slaan”, kondigt Van Delft aan. “Dat wordt nog wel een uitdaging, want Leiden is al vrij vol.”

Hergebruik van honderd procent van de materialen is volgens de wethouder onmogelijk. “Vaak is een deel van de materialen van heel slechte kwaliteit. En als er bijvoorbeeld asbest bij zit, kan dat natuurlijk ook niet worden hergebruikt.”

De regeling geldt in ieder geval voor alle sloopprojecten met de gemeente als opdrachtgever, vertelt Van Delft. “We willen dat het ook voor particuliere sloop gaat gelden, dus daar werken we nog aan. Hopelijk kunnen we het volgend jaar aan iedereen opleggen.”

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×