De Raad van State doet niets met het verzoek van gravenstichting Altvoorde om twee nieuwe namen aan het monument toe te voegen. Dat blijkt uit de einduitspraak van de Raad van State woensdag. De gravenstichting noemt de uitspraak ‘schandalig’.
Altvoorde wil twee namen op het oorlogsmonument toevoegen en drie namen eraf halen. De gravenstichting meent dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog twee Voorschotenaren ten onrechte door drie leden van een ‘pseudo-verzetscommando’ zijn vermoord. De namen van die slachtoffers zouden ook op het monument moeten, meent de stichting.
Volgens Guus van Veldhoven van Stichting Altvoorde zijn moeder en zoon Gramsma door een ‘pseudo-verzetscommando’ vermoord, waar onder anderen een gedeserteerde SS’er deel van uitmaakte. Zijn naam staat bovenaan het monument. Samen met twee anderen op de gedenksteen is hij verantwoordelijk voor de moord op de 19-jarige Gramsma en diens moeder die volgens de stichting ondergedoken zaten. “Wij vinden dat de naam van de SS’er en de twee andere moordenaars eraf moeten en dat de namen van moeder en zoon Gramsma op het monument moeten komen.”
Het toevoegen, of verwijderen van namen op een oorlogsmonument is volgens de hoogste bestuursrechter een feitelijke handeling en geen bestuurlijk besluit waartegen je volgens de Algemene wet bestuursrecht bezwaar en beroep kan aantekenen. Kortom, de gravenstichting Altvoorde staat om formeel-juridische redenen buitenspel. Zij zal op een andere manier het gemeentebestuur van Voorschoten ervan moeten overtuigen dat er wat mis is met de namen op het oorlogsmonument, stelt de Raad van State.
SS’er
Bauke Jagt van de Stichting Altvoorde is niet te spreken over de uitspraak. “Ik vind het schandalig dat ze op deze manier de gemeente buiten een rechtelijke toets plaatsen. Want we hebben het hier niet over een kleine zaak.” Jagt wijst erop dat er namen ontbreken op het monument en dat de naam van bijvoorbeeld Alexander Adamsky er echt af zou moeten omdat dit een SS’er zou zijn geweest. “En ik denk dat de mensen die in die straat wonen daar ook niet zo blij mee zijn”, verwijst hij naar de Alexander Adamskystraat in Voorschoten.
De Stichting Altvoorde is nu van plan om het Europese Hof van Justitie een oordeel te laten vellen over de uitspraak van de Raad van State. “De Raad had het besluit van de gemeente Voorschoten om geen namen toe te voegen of er af te halen, moeten vernietigen”, stelt Jagt.
Teleurgesteld
De uitspraak komt niet als een verrassing voor de Stichting Altvoorde. Vorige maand tijdens rechtszitting aan de Kneuterdijk waarschuwde rechter en staatsraad Liesbeth Steendijk al voor deze uitkomst “Maar ik ben wel teleurgesteld”, zegt Jagt.
De gemeente Voorschoten laat weten eerst in gesprek te gaan met stichting Altvoorde. “Daarna nemen we pas een besluit over het vervolg.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907