Vanmorgen kreeg Joke een pakketje. Daarin niet alleen de trui retour, maar ook een ingelijste foto van Herman in haar trui.

Herman presenteert Elfstedenjournaal in Leidse Joketrui

Brei een trui voor Herman‘. Toen Joke van der Poel uit Leiden vorige maand van die NOS-actie hoorde, wist ze wat haar te doen stond. De breister van honderden Drie Octobertruien ging aan de slag en stuurde een trui in voor Herman van der Zandt, die op dinsdag 4 januari 2022 een aantal NOS Elfstedentochtjournaals zal presenteren. Het is dan precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden.

Joke deed vier dagen over het breien van de trui. “Best snel toch? Vond ik zelf tenminste wel. Ik heb er ook een muts, een sjaal en wanten bij gedaan”, reageert ze enthousiast. Voor de teksten kreeg Joke hulp van zwager Cor Witteman die de tocht zelf ook enkele keren reed. “Hij wist wel teksten die leuk waren om in de trui te verwerken en ik ben de juiste kleuren wol gaan halen om de Friese kleuren erin te verwerken.”

Artikel gaat verder onder de foto’s

Joke in haar trui voor Herman. (Foto’s: Toon van der Poel).

“Om Herman gepast voor de dag te laten komen, hebben we de hulp van het publiek nodig”, meldde de NOS op 17 november en dat liet Joke zich geen twee breipennen zeggen. Ze ging aan de slag en vandaag kreeg ze bericht. Haar trui hoort bij de winnaars en is 4 januari twee keer te zien. Om 14.10 uur en om 23.48 uur. Herman presenteert zich dan aan heel Nederland in zijn Leidse Joketrui.

“Of ik de Elfstedentocht ook weleens heb gereden? Nee joh, ik ken geeneens  schaatsen. Althans, alleen maar een beetje. Maar de laatste keer was als kind. Toen gingen we weleens naar de IJsclub Oegstgeest aan de Oegstgeesterweg”, lacht Joke aan de telefoon. “M’n ouders deden aan schoonschaatsen, maar toen bleef m’n moeder een keer steken in een pirouetje. daarbij viel ze en brak een been. toen ben ik ook gelijk maar gestopt met schaatsen.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×