Martine Zoun werd in 2018 commissielid voor de VVD. (Archieffoto: Chris de Waard).

Commissielid Martine Zoun van VVD naar Voorschoten Lokaal

VVD-commissielid Martine Zoun maakt de overstap naar Voorschoten Lokaal. Dat is de partij van Marleen Persoon die eerder uit ONS Voorschoten stapte om voor zichzelf te beginnen. Persoon wordt lijsttrekker van Voorschoten Lokaal. Zoun krijgt ook een plek op de kandidatenlijst.

“Voorschoten Lokaal streeft naar een constructieve samenwerking met alle andere partijen, zonder daarbij de eigen identiteit te verliezen”, zegt Marleen Persoon over de periode na de verkiezingen in maart. Met welke kandidaten Voorschoten Lokaal de strijd om de gunst van de kiezer aangaat, maakt de partij na de kerst bekend. “Maar we hebben echt een hele goede lijst.” Het programma van de enige lokale partij die nog over is in Voorschoten volgt medio janari.

Gepasseerd
Dat Zoun de overstapt maakt naar Voorschoten Lokaal komt mede doordat de VVD haar geen plek op de lijst gunde. Toen Persoon contact met haar opnam, besloot ze eerst even de kat uit de boom te kijken. “Maar het klikte zo goed dat ik met toch kandidaat heb gesteld”, vertelt Zoun die bij Voorschoten Lokaal met open armen is ontvangen.

VVD-fractievoorzitter Katrien van Meenen reageert zuinigjes op de overstap: “Martine vindt het politieke werk zo leuk dat het smaakt naar meer. Ze meent dat ze bij Voorschoten Lokaal Sterk een grotere bijdrage aan Voorschoten kan leveren en heeft zich daarom voor deze partij beschikbaar gesteld als kandidaat raadslid.” Zoun wist afgelopen zomer al dat ze niet op de lisjt zou komen bij de VVD. Dat lag volgens haar vooral aan het bestuur van de afdeling. “Met de fractie heb ik altijd een goed contact gehouden.”

Zouns partner, VVD-raadslid en oud-fractievoorzitter Sjoerd van den Dool, maakt niet diezelfde overstap. Hij stopt na de verkiezingen in de gemeentepolitiek en richt zijn pijlen op Provinciale Staten. “Na twaalf jaar is het mooi geweest. Dat is trouwens ook het maximum aantal jaren dat binnen de VVD is afgesproken om als raadslid actief te zijn”, zegt Van den Dool die mogelijk al voor de Provinciale Statenverkiezingen die in 2023 worden gehouden tot de provinciale VVD-fractie zal toetreden. Hij staat op een opvolgplek, dus als er nog iemand tussentijds de fractie verlaat, is Van den Dool aan de beurt.

Sterk
Wie ook niet op de kandidatenlijst van Voorschoten Lokaal komt, is Esmée van Herk. Van Herk werd kort na de verkiezingen van 2018 uit de CDA-fractie gemikt, behield haar zetel en ging alleen verder. In 2020 gaf ze haar fractie ook een naam: Voorschoten Sterk. Later sloot ze zich aan bij Voorschoten Lokaal en gingen de twee fracties samen verder onder de naam Voorschoten Lokaal Sterk. Inmiddels is ze in praktijk niet meer politiek actief bij de fusiepartij. Voorschoten Lokaal heeft dan ook niet alleen Van Herk geschrapt, maar ook de toevoeging Sterk. De nieuwe website is in de maak.

Politiek Voorschoten Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×