(Video: Omroep West).

Kersthuis van Peter Leeflang: 'Ik blijf er vrolijk van worden!'

Het kersthuis van de Leidse Peter Leeflang is al vanuit de verte goed zichtbaar. De hele voorgevel is versierd en ook een bankje aan de gracht tegenover zijn woning is in kerstsfeer gebracht. Binnen heeft hij zijn eigen kerstshow gebouwd met muzikale kerstmannen.

Pontificaal in de woonkamer staat een grote kerstman samen met twee swingende rendieren achter een microfoon te zingen. Het vrolijke ‘ho, ho, ho’, schalt door de hele kamer. “Dat vind ik wel geinig”, zegt Leeflang tevreden tegen mediapartner Omroep West. Hij is bijzonder trots op deze nieuwe aanwinst.

Het is niet de enige kerstman. De hele kamer staat vol met de gezellige dikkerd met rode muts. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby”, legt Leeflang uit. “Ik ben begonnen met versieren bij mijn vader, mijn vader en moeder zijn gescheiden. Ik zette eerst bij mijn vader een klein dorpje op de kast. Nadat mijn vader overleed, heb ik dat weer allemaal meegenomen. Toen ik hier kwam wonen ben ik zelf maar een beetje gaan hobbyisten.”

Staalkabels
De kerstspullen slaat Leeflang ergens anders in Leiden in een garage op. In november rijdt de bouwvakker elke dag na zijn werk daar langs om een doosje versiering mee te nemen. Aan het plafond in zijn woonkamer heeft hij staalkabels gespannen en zo brengt hij zijn huis in kerstsferen, van boven naar beneden.

Het is in Leiden bekend dat Peter kerstmannen verzamelt. “Een kennis kocht een pand en hij weet dat ik gek ben van kerst. Dus hij zei: ‘ik heb wat voor jou’. Toen ging ik naar hem toe en hij had zes dozen staan met kerstmannen, kaarsen en sneeuwpoppen. En die kreeg ik zo van hem.”

Het huis van Peter wordt zowel van binnen als van buiten steeds voller met kerstversiering. Hij is niet de enige die er van geniet. “Er worden ook heel veel foto’s gemaakt. Schitterend vind ik dat. Ik blijf er vrolijk van worden!”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×