(Foto: Rob van Dullemen).

Sleuteloverdracht 'Parel van Voorschoten' uitgesteld

Niet op 1 januari, maar twee weken later komt het Ambachts- en Baljuwhuis aan de Voorstraat in Voorschoten in bezit van Boris Bayer. De sleuteloverdracht is vertraagd omdat het integriteitsonderzoek naar de vastgoedmagnaat uit Wassenaar nog moet worden afgerond. “Ze waren mijn dossier kwijt”, zegt Bayer.

Bayer verwoordt het in eerste instantie nog netjes. “Laat ik het zo zeggen: ambtenaren denken anders dan ondernemers.” Maar eigenlijk is hij niet te spreken over het handelen van de gemeente. “Mijn enthousiasme neemt met de dag af.”

Met de gemeente Voorschoten kwam Bayer tot overeenstemming om het monumentale pand voor 1,4 miljoen euro te kopen. Toen de gemeenteraad ook akkoord was, leek het een kwestie van tijd voordat Ambachts- en Baljuwhuis, ook wel de Parel van Voorschoten genoemd, in bezit kwam van Bayer.

Belachelijk
Die tijd is nodig om een zogeheten Bibob-toets uit te voeren. Met dit integriteitsonderzoek wil de gemeente voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van haar diensten en het geld rechtmatig is verkregen. Bayer leverde de benodigde gegevens aan. “Dat dossier was tien centimeter dik”, zegt hij.

Alles leek in orde, maar het onderzoek is vertraagd. “Ondanks dat ik een ontvangstbevestiging kreeg, is de gemeente mijn dossier kwijt geraakt”, denkt Bayer die zich daarnaast beklaagd over de eisen van de gemeente. “Ik moest aantonen dat ik 1,4 miljoen op de bank heb. Belachelijk. Als ondernemer komt er geld binnen en gaat er geld uit, dus dat gaat niet zomaar. Ze stellen onredelijke eisen.”

De gemeente Voorschoten laat weten dat de documenten van Bayer wel binnen zijn gekomen, maar vervolgens ergens zijn blijven hangen. “Het is niet direct naar de juiste ambtenaar doorgestuurd. Dat is vervelend, maar we willen graag een zorgvuldig proces”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Floris
Het is Bayer inmiddels gelukt om overal aan te voldoen, maar de sleuteloverdracht is daardoor wel met twee weken uitgesteld. De vertraging komt het pand niet ten goede. Door achterstallig onderhoud, wordt de noodzaak om het op te knappen alleen maar groter.

Bovendien is het nog altijd niet duidelijk wat Bayer precies gaat doen met het Ambachts- en Baljuwhuis. Buiten het behouden van de publieke functie, minimaal een dagdeel per week is een deel van de trouwruimte gratis beschikbaar voor een partij uit Voorschoten, is er nog weinig bekend. Ook Jos Kriek, die er momenteel het restaurant Floris V exploiteert, weet het niet.

Bayer wil nog wel benadrukken dat zijn enthousiasme, ondanks dat dat met de dag afneemt, blijft. “Het is een hartstikke mooi pand.”

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×