(Foto's: Lieuwe van Slooten).

Onrust om nieuwe voordeur aan achterkant Hogewoerd 71

Onder bewoners van de Koenesteeg en de Nieuwebrugsteeg in Leiden is onrust ontstaan over een nieuwe ‘voordeur’ aan de achterkant van Hogewoerd 71. De achterdeur heeft sinds het voorjaar van 2020 namelijk een eigen huisnummer: Nieuwebrugsteeg 11a. “Ons achterpad is veranderd in een soort openbare straat”, verwoordt een buurtbewoner het probleem.

Vorig voorjaar viel het de bewoners van de Koenesteeg en de Nieuwebrugsteeg op dat het steegje achter hun huizen veel drukker werd en dat er ineens maaltijdbezorgers verzeild raakten. Wat bleek? De eigenaar van Hogewoerd 71 had de kamerhuurders op de bovenverdieping een eigen voordeur gegeven aan de achterkant. De huurders wonen sindsdien niet meer op de Hogewoerd 71, maar aan de Nieuwebrugsteeg 11a.

Dat de bezorgers in het kleine steegje verzeild raakten is niet vreemd. Het nieuwe adres kan namelijk alleen bereikt worden door rechtsaf te slaan na Nieuwebrugsteeg 7 en dat is verwarrend. Het pad is namelijk eigen terrein van de bewoners, iets wat duidelijk staat aangegeven met twee borden. ‘Eigen terrein’ en ‘privé’.

Artikel gaat verder onder de foto

De bewoners van het blok zijn niet blij met het adres en de toegenomen drukte van de bezorgers. “We zijn allemaal erfpachters en eigenaars van de grond waarop het steegje loopt”, legt een van de buurtbewoners uit. “Nu er ineens een voordeur aan het einde van het pad zit, is er eigenlijk gewoon een pand voor kamerverhuur gevestigd aan ons tuinpad. Ons tuinpad wordt op deze manier gebruikt als openbare straat, maar is daar niet voor bedoeld. En ook niet voor geschikt.”

WOB
De gemeente laat weten dat het gaat om een fysieke bouwkundige splitsing waar in 1997 en 2009 een vergunning voor verleend is. Daarna was er nog geen nieuw huisnummer toegekend. Het nieuwe adres de Nieuwebrugsteeg 11a is volgens de gemeente niets meer dan ‘een feitelijke constatering van bepaald gebruik’. In de ogen van de gemeente was het daarom niet nodig om de belangen van buurtbewoners mee te nemen.

Op bouwtekeningen die zijn gebruikt voor het verlenen van beide vergunningen is inderdaad te zien dat het pand is gesplitst. Of er daarbij ook een vergunning is verleend voor het verhuren van kamers op een apart huisnummer is niet duidelijk. “Daarvoor moet je een WOB-verzoek indienen”, zegt een woordvoerder van de gemeente verwijzend naar de Wet openbaarheid van bestuur.

Heden
“Het is heel kwalijk wat de gemeente zegt”, reageert Carly Giezen. Zij is een van de buurtbewoners die zich stoort aan de situatie. De uitleg van de gemeente zou volgens haar namelijk niet kloppen. “Het bouwkundig splitsen van een pand is wat anders dan een nieuw adres met een aparte voordeur in het leven roepen.”

Ze legt uit. “In 1997 heeft de gemeente bij de nieuwbouw van de woningen Nieuwebrugsteeg en Koenesteeg alleen een achteruitgang voor het pand Hogewoerd 71 geregeld. De bouwvergunning uit 2009 is verleend voor het plaatsen van een badkamer en een dergelijke verbouwing. Beide vergunningen zijn dus niet voor een woningsplitsing. Daarnaast staat de vergunning voor kamerverhuur tot op heden op Hogewoerd 71.”

Gesprek
De buurtbewoners lieten het er niet bij zitten. “We hebben natuurlijk bezwaar gemaakt”, zegt Giezen. “Maar bezwaar tegen de toekenning van een huisnummer bleek niet mogelijk omdat we geen belanghebbenden zouden zijn. Immers het is slechts een administratieve handeling. Uiteindelijk zitten wij wel met de ongewenste gevolgen.”

Verder dan een gesprek met de gemeente zijn de bewoners dan ook niet gekomen. “Dat was een goed gesprek. Maar daar is vervolgens niets meer mee gedaan.”

Blok
Op dit moment is het rustig in de steeg. Er zijn afspraken gemaakt over het bestellen en pakketjes laten afleveren op het nieuwe huisnummer. Dat gebeurt aan de voorkant en niet aan de achterkant. De overlast van de dralende bezorgers is hierdoor voorlopig van de baan.

De bewoners van het blok zijn er echter niet gerust op. “Dit is geen blijvende oplossing”, zeggen ze. Bovendien heerst er de vrees dat de situatie in de toekomst weer voor problemen kan zorgen als de eigenaar van het pand weggaat en er een nieuwe komt.

Daardoor blijft er verbazing over de houding van de gemeente. “Ze trekken zich niets aan van ons recht op het pad. Het mag gewoon niet, want het is onze grond. We kregen te horen dat we dan maar naar de rechter moesten stappen, maar dat kunnen we helemaal niet betalen. Bovendien zijn er andere oplossingen zoals het huisnummer weghalen.” De bewoners hebben deze maand nog maar eens een handhavingsverzoek ingediend.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×