(Archieffoto: Hans van Egdom).

Dwangsom van 1.000 euro voor overtreders vuurwerkverbod

De gemeente Leiden houdt deze jaarwisseling een dwangsom achter de hand voor mensen die ondanks het verbod toch vuurwerk afsteken. Als er na een waarschuwing van handhavers of politie toch weer vuurwerk wordt afgestoken, moet de dwangsom van 1.000 euro worden betaald voor elke keer dat er opnieuw vuurwerk wordt afgestoken.

“Het doel van de dwangsom is de overtreding te beĆ«indigen en herhaling van de overtreding te voorkomen”, schrijft de gemeente in een toelichting. Een dwangsom, die per brief aan een overtreder bekend wordt gemaakt, is daarmee eigenlijk een stevige waarschuwing; er hoeft pas te worden betaald als je opnieuw de fout in gaat. Op deze manier wil de gemeente de overlast door zwaar vuurwerk verminderen.

Deze jaarwisseling geldt er opnieuw een algemeen vuurwerkverbod. Dat besloot het demissionaire kabinet eerder als onderdeel van een serie coronamaatregelen. Het vuurwerkverbod moet ervoor zorgen dat de zorg niet extra wordt belast. In Leiden werd in 2019 overigens al een vuurwerkverbod ingevoerd voor de hele binnenstad, maar de communicatie daarover liet toen nog te wensen over waardoor het nog niet direct een succes was.

Er is in Leiden naast het vuurwerkverbod ook een verbod ingesteld op het schieten van carbid. “Omdat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden en daarnaast veel geluidsoverlast geeft voor de omgeving, is het in Leiden verboden”, zegt de gemeente over het verbod dat vorig jaar ook al werd uitgevaardigd. In Zoeterwoude was het vorig jaar ook verboden, maar mag buiten de bebouwde kom dit jaar weer gewoon worden geknald met carbid.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×