Meel lossen. (Foto: Nico van der Horst uit 1946)

Openbaarheidsdag geeft onderzoek naar moord op Guljé prijs

Het heeft sinds 2010 een naam: openbaarheidsdag. En die dag valt op de eerste werkdag van het nieuwe jaar als de tot dan gesloten overheidsarchieven openbaar worden. Komende maandag geldt dat voor de overheidsarchieven uit 1946. Erfgoed Leiden en omstreken staat daar samen met burgemeester Lenferink bij stil in een gratis webinar.

1946 stond in het teken van scherven rapen, wederopbouw, het moreel opkrikken en gebrek aan geld. De Engelse strijdkrachten helpen mee met het herstel van Vliegveld Valkenburg. In het stadsarchief zijn rekeningen te zien van herstelwerkzaamheden in de stad. De Raad van de Armoe heeft het druk.

In de gemeente archieven van Noordwijk bevinden zich stukken over het verlies van het Nederlandschap. NSB-ers worden veroordeeld en ook worden er nog aanslagen gepleegd. Zoals de moordaanslag op Felix Guljé.

Moord op Guljé
Het politieonderzoek naar de moord op Guljé wordt nu na 75 jaar openbaar. Guljé, een ingenieur die door het verzet verdacht werd van economische collaboratie, wordt op 1 maart 1946 vermoord. Er volgt een jarenlange zoektocht naar de dader. Burgemeester Lenferink zal tijdens het webinar een toelichting geven op deze aanslag en vertellen hoe de dader van deze aanslag in 2011 bekend werd.

Voor de meeste stukken geldt dat zij na twintig jaar door de gemeente overgedragen worden aan Erfgoed Leiden. Maar voor stukken met privacygevoelige inhoud die nog levende personen kunnen schaden of benadelen of die het landsbelang in het geding brengen, wordt de openbaarheid langer beperkt tot maximaal 75 jaar. Op de website van Erfgoed Leiden staat de volledige lijst stukken die per 1 januari 2022 openbaar worden.

Aanmelden
Vanaf 20 uur kan er online meegeluisterd worden naar de verhalen over de naoorlogse stad en het herstel ervan. Aanmelden kan via deze link of direct op de website van Erfgoed Leiden.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×