Om te voorkomen dat afgedankte kerstbomen op straat belanden, organiseren gemeenten inzamelacties. (Archieffoto: Chris de Waard).

Waar gaat de kerstboom heen?

De grote vraag na de kerst, wanneer mag die boom de kamer uit?  De een zet de kerstboom eruit voordat de oliebollen op tafel staan. Terwijl de ander wacht tot het nieuwe jaar is begonnen. Er wordt wel beweerd dat het ongeluk brengt om je boom na 6 januari nog in huis te hebben staan. Op deze dag wordt namelijk Driekoningen gevierd. Volgens de christelijke traditie is dit het moment om gedag te zeggen tegen de kerstversiering.

Hoe je het ook wendt of keert, in de eerste weken van januari willen mensen van hun kerstboom af. Veel bomen belanden op straat. En dat levert een flinke klus op voor de buitendienst die de bomen dan moet opruimen. Een gemeentelijke inzamelactie van kerstbomen haalt wat gewicht van hun schouders. Kinderen kunnen bomen van thuis, van hun buren en die op straat liggen naar een verzamelpunt brengen. Wie een kerstboom inlevert bij een verzamelpunt, krijgt namelijk een beloning. Wat je precies krijgt, verschilt per gemeente.

In Leiden worden de bomen per wijk opgehaald in de eerste week van 2022. Maar je kunt de kerstboom ook zelf inleveren bij de Milieustraat op het Waardeiland. De ingezamelde kerstbomen worden niet verspild, maar versnipperd en hergebruikt. Kerstbomen met een kluit zijn welkom bij het kerstbomenasiel. Deze bomen hebben hun wortels behouden en kunnen verblijven in het asiel tot de volgende kerst. In het kerstbomenasiel krijgen de dennenbomen een plekje in de grond en kunnen in december weer opgehaald en gebruikt worden.

Cadeaubon
In Oegstgeest maakt de gemeente er een wedstrijd van voor kinderen. Zij worden uitgedaagd om zoveel mogelijk kerstbomen in te leveren. Per boom krijgen zij een lootje en daarmee kunnen ze een cadeaubon winnen van een speelgoedzaak. Door deze challenge worden er meer bomen opgehaald dan ooit. Dat zegt Montse van Heck van de gemeente Oegstgeest, die de kerstboomactie organiseert. “Voorheen werden er ongeveer duizend kerstbomen ingeleverd. In 2021 waren dit er 3259.”

Dat de actie voor meer ingeleverde bomen zorgt, is eigenlijk een extraatje. “We begonnen de wedstrijd, omdat dit praktisch gezien de beste oplossing was. Eerst kregen kinderen namelijk 50 cent per boom en dat werd onoverzichtelijk met de vele muntjes.” Ook in Oegstgeest gaan de kerstbomen niet verloren. Ze worden versnipperd en hergebruikt. “Bijvoorbeeld als biobrandstof.”

Loterij
In de gemeente Zoeterwoude kun je nog altijd een kerstboom ruilen tegen 50 cent. Daarnaast krijg je ook nog een lot uit de loterij die de gemeente organiseert De kerstbomen kunnen ingeleverd worden tot 12 januari bij diverse inleverlocaties.

Ook in Voorschoten kunnen kinderen een zakcentje verdienen. Per ingeleverde boom krijg je daar 50 cent. Er wordt wel gevraagd de spijkers uit de boom te halen. Waarmee de boom vastzat op het houten kruis. Mocht je zo fanatiek zijn dat je meer dan dertig bomen hebt verzameld, dan komt de gemeente ze ophalen.
Kinderen in Leiderdorp kunnen hun bomen kwijt op vijftien inzamelpunten. In ruil voor een kerstboom krijgen ook zij 50 cent. Die mogen ze zelf uit een bakje pakken, vanwege de coronamaatregelen. Ook in Leiderdorp komt de gemeente helpen met het ophalen van bomen, als je twintig of meer kerstbomen hebt verzameld.

Maar je kunt je boom natuurlijk ook gewoon het hele jaar laten staan. Scheelt je straks een hoop werk.

Cultuur Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×