LUMC (Foto: Sleutelstad).

Patiënten vragen minister om impactanalyse sluiting hartcentra

Een groep patiënten met een aangeboren hartafwijking wil binnenkort een brief sturen naar aankomend minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Ze vragen hem om de beslissing tot het reduceren van het aantal hartcentra, van vijf naar twee, ‘on hold’ te zetten. Als gevolg van dit besluit moet het LUMC stoppen met kinderhartchirurgie, hetzelfde geldt voor de academische ziekenhuizen in Amsterdam en Groningen.

In de brief wordt gevraagd om te wachten met de sluiting totdat er een impactanalyse is gemaakt van het stopzetten van de specifieke hartzorg in Leiden, Amsterdam en Groningen. Ook wordt de minister gevraagd om in gesprek te gaan met patiënten en ouders als onderdeel van zo’n impactanalyse. Volgens de schrijvers van de brief is op dit moment nergens terug te vinden dat onderzocht is wat de gevolgen van deze beslissing zijn voor patiënten.

Aan de minister wordt verder gevraagd waarom er is gekozen voor de centra in Utrecht en Rotterdam en waarom er gecentraliseerd wordt van vijf naar twee centra. “De keuze voor drie centra lijkt wetenschappelijk eveneens verantwoord en is vanuit patiëntenperspectief een betere keuze”, staat in de brief.

Persoonlijk
“Het is de bedoeling om de brief volgende week persoonlijk te overhandigen aan Ernst Kuipers”, vertelt Marjolein Vellekoop. Zij is een van de schrijvers en hoopt dat de brief door zoveel mogelijk mensen wordt ondertekend.

Volgens de huidige demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is het centreren van de centra nodig voor de kwaliteit van de zorg. Daarnaast kan er, door het samenbrengen van de centra, voor gezorgd worden dat de kennis en kunde van de zeer specialistische chirurgen op peil blijft.

Na de beslissing volgde eerder al een petitie die meer dan 50.000 keer is ondertekend voor het behoud van de kinderhartchirurgie in het LUMC en het Amsterdams UMC, de centra die samenwerken.

Leiden Maatschappij Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×