In 2019 opende tennisvereniging Unicum de eerste padelbanen in Leiden. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Korfbalvereniging Fiks aast op eerste padelbanen Oegstgeest

Als er een sport is die snel aan populariteit wint, dan is het wel padel. Dat ziet ook korfbalvereniging Fiks, die van plan is om twee padelbanen aan te leggen op het terrein van de club. Als dat lukt, dan wordt dat de eerste speelmogelijkheid in Oegstgeest voor de sport die veel weg heeft van tennis en squash.

“De banen schieten als paddenstoelen uit grond in Nederland en ook mensen bij onze club spelen graag padel”, vertelt voorzitter Nico van Welzen van Fiks. Vijf maanden geleden ontstond daarom het idee om in de hoek van het sportveld op sportpark de Voscuyl twee omheinde banen aan te leggen in de open lucht. “De grond heeft al een sportbestemming en dus hebben we contact gezocht met de gemeente.”

Dat heeft onlangs geleid tot de aanvraag voor een vergunning voor de aanleg van twee banen van het type Ironcore. Het gaat om banen van elk 200 vierkante meter kunstgras met daar omheen een kooi van 3 meter hoog. Om ook ’s avonds goed te kunnen spelen komen er lichtmasten: acht stuks van elk 6 meter hoog. De banen bieden ruimte aan totaal acht spelers; bij padel wordt er twee tegen twee gespeeld.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

De twee banen (in het blauw) staan gepland in de hoek van het terrein van Fiks.

Baanhuur
Je hoeft geen lid te zijn van Fiks om straks van de banen gebruik te kunnen maken, zegt Van Welzen. “Je kunt online reserveren en daarna krijg je een code. Wij zijn er overdag natuurlijk niet, dus daarom komt er een poort waar je alleen naar binnen kan met die code. Als je het openhoudt, dan is er de kans dat mensen er stiekem op gaan.” Hij hoopt dat dorpsgenoten die nu bijvoorbeeld in Voorhout gaan spelen, straks naar de Voscuyl komen.

Voorwaarde voor de club was dat het financieel goed uit kan. Voor de aanleg wordt naar het eigen vermogen van de club gekeken en komt er een lening van de bank. “Wij denken dat het op deze manier kan”, aldus Van Welzen. Het is de bedoeling dat dat terugbetaald wordt uit de baanhuur, die in de regio gemiddeld tussen de 24 en 30 euro per uur ligt. Mooie bijkomstigheid is de extra aandacht die het voor Fiks en de korfbalsport oplevert.

Bezwaren
Of de banen er komen, hangt nu af van de vergunningaanvraag. Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen op dit moment bezwaar maken, bijvoorbeeld als ze licht- of geluidsoverlast verwachten. “We hebben bij alle omwonenden een briefje in de bus gedaan over ons plan”, zegt Van Welzen. “We kunnen goed uitleggen wat we van plan zijn en gaan graag in gesprek over eventuele bezwaren.”

Als alles meezit hoopt hij dat de aanleg in mei van start kan gaan. “De eerste school die de banen graag zou willen gebruiken met de sportklassen heeft zich al gemeld,” zegt de voorzitter, “dus dat laat maar zien hoe populair de sport is.”

Advertentie

Oegstgeest Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×