(Video: Robbert Beurse).

Unieke vondst in Zoeterwoude: meteoriet treft achtertuin

De vreemde steen die André van Leeuwen enkele weken geleden aantrof in zijn achtertuin aan de Zoeterwoudse Geerpolder blijkt een meteoriet te zijn. Amateurastroloog van de Zoeterwoudse Werkgroep Meteoren (ZWM), Theo Riet, heeft dit gisteren tegenover Sleutelstad bevestigd. Het betreft een unieke vondst. Pas zes keer eerder werd in Nederland een meteorietinslag genoteerd.

Het overblijfsel van een vallende ster sloeg begin december in achter het huis van de Zoeterwoudse familie. De nuchtere Van Leeuwen schonk er in eerste instantie weinig aandacht aan. “Ik had ’s ochtends wel wat gekraak gehoord. Toen zag ik dat er een boom in de achtertuin een rare knak had en dat er een steen naast lag, maar je denkt dan niet aan een meteoriet”, vertelt hij. Van Leeuwen vermoedde een kwajongensstreek en besteedde er verder weinig aandacht aan.

Gevaarlijk
Op aanraden van zijn dochter nam hij vorige week toch contact op met de lokale meteorenwerkgroep. “Ze bleef maar zeggen dat het een rare steen is, die eruit ziet of hij uit de ruimte komt. Nou toen heb ik met Theo gebeld, en mijn dochter bleek gelijk te hebben”, verklaart Van Leeuwen.

De vergelijking met de Netflix hitfilm ‘Don’t look up’ is snel gemaakt. Toch hoeven de bewoners van Zoeterwoude, en de rest van de aarde, zich geen zorgen te maken over de gevolgen van de inslag. “In die film, wat trouwens een film is en niet echt, bedreigt een gigantische meteoor van kilometers groot het voortbestaan van de aarde. De steen die we in Zoeterwoude hebben gevonden is twintig bij dertig centimeter groot. Zolang je hem niet op je kop krijgt, is dat niet gevaarlijk”, stelt Riet gerust.

Dappere Dorp
Ondanks dat het pas de zevende keer is dat er een Nederlandse meteorietinslag de boeken ingaat, is de vondst minder uniek dan verwacht. “De meesten worden nooit gevonden. Dit kan zijn doordat ze in het water vallen, maar ook doordat het berekende zoekgebied heel groot is, waardoor het zoeken is naar een speld in een hooiberg”, legt Riet uit. De amateursterrenkundige heeft de vindplaats van de meteoriet professioneel gemarkeerd.

De video die zaterdagavond al online verscheen, werd direct veel bekeken en de redactie kreeg ook veel vragen. Wie zich zorgen maakt, kunnen we geruststellen. De vondst van de meteoriet is in scene gezet en vormt de aanloop naar het vervolg op Het Dappere Dorp. Dat spel gaf veel inwoners van Zoeterwoude afgelopen jaar iets te doen in coronatijd, toen werd het dorp geteisterd door geesten. Welke opdrachten de spelers dit keer moeten uitvoeren wordt binnenkort duidelijk…

Advertentie

Cultuur Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×