(Foto: Robbert Beurse).

Het mag weer: culturele sector heropent haar deuren

Sinds vanochtend mag het weer: de culturele instellingen in Nederland zijn weer geopend. Met mondkapje en op een vooraf gepland tijdstip vindt menig bezoeker de gang naar de bioscoop of verschillende musea terug.

Het is voor het Rijksmuseum van Oudheden extra fijn om de deuren weer te openen. Na maanden van voorbereiding was de unieke tentoonstelling over het leven van Keizer Domitianus slechts kort in het Leidse museum te bezoeken.

“Ja, dat was heel wrang. Twee dagen na de opening konden we de deuren weer sluiten. Jammer van deze bijzondere tentoonstelling. Verlengen zit er namelijk niet in. Op 22 mei verhuist hij naar een museum in Rome”, vertelt museumdirecteur Wim Weijland.

Traag
Ook de bioscopen openen haar deuren vandaag weer voor de bezoekers. De website van Bioscopen Leiden werd vannacht druk bezocht. Zo druk zelfs dat de website een tijd trager werkte. Er zijn tot half drie in de nacht kaarten gekocht door mensen. En dat ging ’s ochtends vroeg alweer gestaag door.

Casper Chaudron in gesprek met mede-eigenaar van Bioscopen Leiden Govert de Kok

“Gelukkig hebben we genoeg films geprogrammeerd”, vertelt Govert de Kok, mede-eigenaar van Bioscopen Leiden. “We maken het programma normaal altijd op maandag dus we zijn maar uitgegaan van de uitgelekte maatregelen.” De zalen in de bioscopen zullen nog niet helemaal vol zitten. Er moet nog wel anderhalve meter afstand gehouden worden. Tussen mensen die in een groepje bij elkaar horen hoeft dat niet. Het hangt dus van de samenstelling van het publiek af hoeveel mensen er in de zaal passen.

De bioscopen hebben genoeg personeel. Door de steunpakketten van de overheid hoefde er niemand ontslagen te worden. Daar komt bij dat er minder mensen nodig zijn om de bioscoop draaiende te houden dan bijvoorbeeld de meeste horecagelegenheden.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×