The Paradox of Science Dream3D Lab & The SuperNatural Foundation in museum De Lakenhal. (Foto: Casper Chaudron).

Leidse musea zijn weer open: deze 4 tentoonstellingen kun je zien

Door de versoepelde coronaregels gaat een hartenwens van de cultuursector in vervulling: de musea mogen weer open voor publiek. Goed nieuws natuurlijk, maar wat valt er allemaal te ontdekken, beleven en zien in Leiden? We zetten zes musea en hun huidige tentoonstellingen voor je op een rij.

Museum Volkenkunde: De Azteken
Een expositie over Azteken met onder andere een interactieve route, het Aztekenatelier en de themazondagen. Aanleiding voor deze grote tentoonstelling is dat er precies 500 jaar geleden een eind kwam aan het grote Azteekse rijk.

De Azteken zijn een van de iconische beschavingen uit de wereldgeschiedenis. Met indrukwekkende voorwerpen als stenen beelden, verfijnde sieraden en tekeningen uit codices. De verhalen worden verteld aan de hand van deze mooie voorwerpen en en actuele inzichten. De tentoonstelling is verlengd tot en met 27 maart 2022.

Museum De Lakenhal: If Things Grow Wrong
We willen steeds meer, sneller en groter. Is dat altijd wel beter? Of groeien hiermee ook onze problemen juist? Van klein leed over te weinig opslagruimte op je telefoon tot wereldwijde vervuiling. If things grow wrong, dan ontstaat er groeipijn in allerlei soorten en maten. Deze groeiverslaving is de aanleiding voor de expositie If Things Grow Wrong.

De tentoonstelling komt voort uit een open oproep, waarop bijna 500 inzendingen binnenkwamen. De jury selecteerden 15 makers die hun oplossing gaan uitwerken voor de expositie.
Er zijn gratis rondleidingen, een open atelier en bezoekers kunnen het gesprek aangaan. Nog te zien tot en met 20 maart 2022.

Rijksmuseum van Oudheden: God op aarde Keizer Domitianus
Een grote, internationale tentoonstelling over Domitianus. Hij was keizer van het Romeinse rijk van het jaar 81 tot 96 na Chr. Vermoord en na zijn dood uiteindelijk vergeten. Maar waarom? Wie was Domitianus eigenlijk als keizer, als staatsman en als mens?

Er zijn in Rijksmuseum van Oudheden meer dan 200 kunstvoorwerpen te zien over het verhaal van Domitianus’ jeugd, zijn weg naar de top tot zijn genadeloze val, in het Rome van de eerste eeuw na Christus. Zijn regeringsperiode geldt als een gouden tijdperk, maar toch staat hij bekend als een slechte keizer. De tentoonstelling is te zien tot 22 mei 2022.

Artikel gaat verder onder de foto

Rijksmuseum Boerhaave: Besmet!
Wat moest je doen met de pest of bijvoorbeeld de pokken? Wat hebben we geleerd van deze oude epidemieën? En wat voor rol speelt de wetenschap in het bestrijden van virussen? Met de tentoonstelling, een randprogramma, een podcast en educatieprogramma’s wil het museum laten zien aan de mensen waarom de wetenschap vroeg en nu nog steeds van belang zijn!

In de tentoonstelling zijn wetenschappelijke voorwerpen en kunstvoorwerpen aanwezig. De Plague Dress is bijvoorbeeld een kunstwerk van nu, gemaakt in zeventiende-eeuwse stijl van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Lang geleden dacht men dat walnoten je van de pest konden afhelpen. Je zal ook de maatschappelijke strijd tegen corona terugzien. De tentoonstelling duurt tot en met 7 augustus 2022.

Artikel gaat verder onder de foto

Naturalis
In Naturalis is de vaste tentoonstelling weer te bekijken, met dino’s en andere dieren en planten uit heden en verleden. Daarnaast is er de activiteit ‘Er was eens…’, waarin bezoekers lekker kunnen zitten en luisteren naar het verhaal over bijzondere objecten uit de collectie van het museum. Denk dan aan stier Herman tot die van het holstekelslakje. Wat voor verhaal je te horen krijgt is een verrassing.

Hortus Botanicus
In de universiteitstuin zijn op dit moment geen tentoonstellingen te zien. In februari start het jaarthema 2022: ‘Planten onder de loep’. Elke maand komen er nieuwe toepasselijke ‘fun facts’ in de tuin. De korte, nieuwsgierigmakende feitjes leiden via een qr-code naar meer informatie. Voor de kinderen komen er vanaf medio april kleine kistjes in de tuin.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×