De ruimte waar de sportschool en de gemeente Oegstgeest het maar niet over eens kunnen worden. (Foto: Jenny Gaidoukevitch).

Bezoek van burgemeester Oegstgeest aan sportschool Jenergy leidt tot verwarring en ophef

Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest heeft op geen enkele manier toegezegd dat de vergunning van Fitness Club Jenergy wordt aangepast. Hij reageert op de commotie die is ontstaan over zijn werkbezoek aan de sportschool. De eigenaresse meende daar gehoord te hebben dat de vergunning wel aangepast zou worden zodat ze haar zo gewenste uitbreidingen mogelijk kan maken. Jaensch verklaart dat hij dat nooit zo heeft gezegd.

De sportschool van Jenny Gaidoukevitch aan de Clusiushof ligt al tijden met de gemeente overhoop over het gebruik van delen van het pand. Afgelopen najaar demonstreerden leden van Jenergy zelfs door voor het gemeentehuis een work-out te houden. Bij die gelegenheid gaf wethouder Jan Nieuwenhuis aan dat de gemeente een legalisatieonderzoek uitvoerde. Daaruit zou moeten blijken of de bestemming alsnog aangepast zou kunnen worden naar het door de sportschool gewenste gebruik.

“Burgemeester op bezoek, bestemmingsplan wordt gewijzigd!” Een vrolijke boodschap op de Facebookpagina van Jenny Gaidoukevitch na het bezoek van de burgemeester anderhalve week geleden. Maar zover is het dus nog lang niet. Al is het maar omdat burgemeesters geen bestemmingsplannen wijzigen. Daar gaat de gemeenteraad over.

Dispuut
Gaidoukevitch liet de burgemeester bij het bezoek op 21 januari zien om welke ruimtes het geschil met de gemeente nu precies gaat. Daarop zou Jaensch volgens de sportschooleigenaresse hebben toegezegd dat ‘de omissie in het bestemmingsplan wordt hersteld’. Daardoor wordt de uitbreiding van de sportschool alsnog mogelijk. Dat kunnen burgemeesters echter niet. Zo’n wijziging kan hooguit door het college van burgemeester en wethouders worden voorbereid. Vervolgens moet de gemeenteraad zich er dan over uitspreken.

“Dat conflict is geen reden voor mij als burgervader om niet langs te gaan”, verklaarde Jaensch zijn bezoek aan de sportschool. “Ik sluit niemand uit. Ook niet als er een dispuut met de gemeente is. Bovendien was ik uitgenodigd. Achteraf ben ik niet blij met hoe het is gelopen. Dat betreur ik en reken ik mijzelf aan.” Jaensch werd afgelopen raadsvergadering door onder meer D66, Hart voor Oegstgeest en de VVD bevraagd over zijn bezoek aan Jenergy en de toezeggingen die hij daar al dan niet gedaan zou hebben. Volgens de burgemeester heeft hij op vragen van aanwezige sportschoolleden verwezen naar het feit dat het voor de hand ligt dat in de reguliere tienjaarlijkse herziening van bestemmingsplannen verstrekte vergunningen onderdeel worden van het plan.

Voorbarig en niet netjes
Jaensch is dan ook onaangenaam verrast door de mededeling van Jenergy op Facebook. Hij reageert onder het bericht van de sportschool: “ik ben uit belangstelling op bezoek geweest. We hebben daarbij ook gesproken over het bestemmingsplan. Omdat ik inhoudelijk daar geen toezeggingen over kan doen, dat is aan wethouder en raad, en om misinterpretatie tussen ons te voorkomen, heb ik gezegd dat ik nog wat dingen wilde uitzoeken en daar later bij je op terug te zullen komen.” Volgens aanwezige sportschoolleden heeft Jaensch gezegd dat het bestemmingsplan in februari in de raad wordt behandeld.

De mededeling van de sportschool is volgens Jaensch ‘voorbarig en niet netjes’. Een woordvoerder van Jaensch onderschrijft dat: “De eigenaar van Jenergy heeft ten onrechte na het gesprek met de burgemeester op haar website en op Facebook gemeld dat er een akkoord was over de door haar gewenste aanpassing. De burgemeester heeft dat niet zo gezegd en heeft dat de volgende dag nog aan de sportschool laten weten en ook in een reactie op Facebook gezet. Hij heeft aangegeven dat de gemeenteraad over een dergelijk besluit gaat.”

Rechter
Wanneer de gemeenteraad zich opnieuw over de kwestie Jenergy buigt is nog niet duidelijk. Eerst is de rechter aan zet. Er zijn 102 bezwaren binnengekomen en zolang die bezwaarprocedure loopt, wil verantwoordelijk wethouder Jan Nieuwenhuis er inhoudelijk niks over zeggen. “Ik wil er graag op terugkomen als de procedure is afgerond. Het is nu onder de rechter en alles wat ik er voor die tijd over zeg kan onderdeel worden van die procedure.”

Economie Oegstgeest Politiek Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×