(Video: Lieuwe van Slooten).

Sportschool protesteert voor gemeentehuis na opeenstapeling van conflicten

De Oegstgeester sportschool Jenergy demonstreerde woensdag voor het gemeentehuis. Ze zijn de houding van de gemeente helemaal zat. Het zit al langer niet lekker tussen de twee partijen, maar het ontbreken van een vergunning voor een nieuwe tussenvloer is nu de druppel. “Het kost mij heel veel negatieve energie”, zegt sportschooleigenaar Jenny Gaidoukevitch. Volgens de gemeente Oegstgeest is de vloer gebouwd zonder vergunning.

Toen de sportschool door de pandemie dicht moest, besloot Gaidoukevitch een deel van haar sportschool aan het Clusiushof te verbouwen. Ze plaatste een tussenvloer om extra ruimte te creëren. Dat was volgens de sportschoolhouder nodig omdat de apparaten verder uit elkaar moesten staan. Bovendien was er behoefte aan een nieuwe plek voor de yogalessen.

Op het moment dat de sportschool na de coronasluiting weer open ging, op 19 mei, was de nieuwe ruimte klaar voor gebruik. Daar zou het alleen niet van komen. Gemeentelijke handhavers legden direct een gebruiksverbod op.

Tekst loopt door onder de afbeelding

(Foto: Jenny Gaidoukevitch).

Gaidoukevitch begrijpt niet waarom ze de vloer niet mag gebruiken. De gemeente liet haar eerder weten dat ze geen vergunning nodig had voor een vergelijkbare constructie die ze zeven jaar geleden had laten bouwen in de sportschool. De mailwisseling daarvan heeft Gaidoukevitch zwart op wit. Ze denkt dan ook dat er andere motieven spelen. “Het is emotioneel heel zwaar en het voelt alsof de gemeente iets persoonlijks tegen mij heeft”, zegt Gaidoukevitch.

Meter
Het is niet de eerste keer dat Gaidoukevitch ruziet met de gemeente Oegstgeest. In 2019 kocht ze het pand naast haar fitnessclub. Daar zat buurtsupermarkt Superrr. Die supermarkt was naast een bedrijf een plek voor dagbesteding waar de gemeente Oegstgeest subsidie voor verstrekte. Jenny had de ruimte graag gebruikt voor de uitbreiding van de sportschool, maar dat kwam er ook al niet van.

De reden dat Gaidoukevitch niet mocht uitbreiden zit in het feit dat dat in strijd zou zijn met het bestemmingsplan voor Poelgeest. Daarin staat dat het gebouw van Jenergy niet bedoeld is voor sport. Gaidoukevitch wist dat alleen niet en kon dat ook niet weten, bleek later. Door een administratieve fout bleek het woordje ‘sport’ eerder wel in het bestemmingsplan te staan. Later werd dat woordje er uitgehaald. Gaidoukevitch mocht niet uitbreiden. Geen vierkante meter.

Bewijs
Dat Gaidoukevitch de tussenvloer, een alternatief voor de uitbreiding, niet mag gebruiken heeft veel impact op haar sportschool. Dat weet ook Iris Holtmeulen die er yogales geeft. “We hebben nu maar een in plaats van drie zalen voor de groepslessen. De oude en nieuwe yogaruimtes mogen we niet gebruiken. Daardoor geven we nu minder yogalessen”, zegt Holtmeulen. Ze vreest dat leden daardoor weg zullen lopen. “En door corona zijn er al veel weg.”

Daarnaast hekelt de yogadocent de gang van zaken. “Eerst mocht de tussenvloer niet open vanwege de brandveiligheid, toen moest er een parkeeronderzoek komen, vervolgens zou er sprake zijn van geluidsoverlast. Het leek wel alsof er iedere keer wat nieuws verzonnen werd. Al heb ik daar natuurlijk geen bewijs voor.” Holtmeulen wil daarom vooral duidelijkheid van de gemeente.

Uitzondering
De gemeente laat weten dat er voor de tussenvloer wel degelijk een vergunning nodig is. Er wordt nu gekeken of de vergunning alsnog verleend kan worden. Daarvoor voert de gemeente een legalisatieonderzoek uit. “Daar zijn we hard mee bezig”, zegt verantwoordelijk wethouder Jan Nieuwenhuis.

“De vergunning kan alleen niet zomaar verleend worden. Het moet wel veilig zijn. Bovendien toetsen we ook op het bestemmingsplan, brandveiligheid, parkeerbehoefte en het voorkomen van geluidsoverlast.”, aldus de wethouder. “Alleen voor de parkeerbehoefte hebben we nog geen oplossing, maar daar willen we een uitzondering voor maken.”

Opgeven
Gaidoukevitch dacht geen vergunning nodig te hebben voor de tussenvloer omdat een ambtenaar van de gemeente een paar jaar geleden liet weten dat ze voor eenzelfde constructie geen vergunning nodig had. Dat staat ook in mailwisselingen die Gaidoukevitch via haar website openbaar heeft gemaakt. ‘Je hebt geen vergunning nodig’, staat er letterlijk.

“We vermoeden dat de mailwisseling van enige tijd terug is en geen betrekking had op deze vloer”, reageert de gemeente. “De vloer zoals gerealiseerd is zeker vergunningplichtig.” Op de screenshots van de mailwisseling is inderdaad te zien dat ze dateren uit 2013 en 2014 en dat ze betrekking hebben op de andere tussenvloer.

Wakker
De wethouder liet woensdagmiddag aan de leden van de sportschool weten dat hij zijn best gaat doen om de vergunning voor de tussenvloer alsnog te regelen. Dat zou nog ongeveer een maand kunnen duren. “Het is belangrijk om dat goed te checken, want anders tekenen mensen beroep en bezwaar aan. De omgeving heeft al eerder handhavingsverzoeken ingediend.”

Aan de kant van de sportschool blijven ze ondanks de woorden van de wethouder sceptisch. “Als er niets gebeurt, komen we hier elke week terug om u wakker te houden”, werd er geroepen.

Oegstgeest Politiek Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×