(Foto: Buurtsupermarkt Superrr).

Wethouder om tafel met partijen in wijk Poelgeest over behoud supermarkt

De voltallige gemeenteraad van Oegstgeest wil dat wethouder Jan Nieuwenhuis in gesprek gaat met de bewoners van Poelgeest over het verdwijnen van de enige supermarkt in de wijk. Een voorstel dat D66 indiende samen met de VVD, het CDA en Hart voor Oegstgeest, werd uiteindelijk ook gesteund door Lokaal Oegstgeest en PrO. Die laatste partij is het eens met de oproep, maar vindt die eigenlijk niet ver genoeg gaan. “Er had moeten staan dat het college zich moet inspannen om een supermarkt voor de wijk te behouden”, lichtte raadslid Welling het niet mee-indienen door zijn partij toe.

Buurtsupermarkt Superrr Oegstgeest sluit morgen voorgoed de deuren aan het Clusiushof. De supermarkt die werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt valt onder het bedrijf Support&Co dat meer soortgelijke buurtsupers exploiteert. Vooral in Friesland. De andere buurtsuperrr’s buiten die provincie gaan ook dicht. In Oegstgeest is het, sinds het bedrijf er in 2014 neerstreek, echter niet gelukt om er een succesvol re-integratieproject van te maken. Voor de drie personeelsleden gaat de gemeente in overleg met DZB een andere werkplek in Oegstgeest zoeken.

Een jaar geleden sloot ‘buurvrouw’ Jenny Gaidoukevitch van fitnessclub Jenergy met eigenaar MeerWonen een koopovereenkomst voor het pand waar ze met haar sportschool zit en de naastgelegen ruimte waar de Superrr is gevestigd. De twee panden wisselden voor 940.000 euro van eigenaar. Niet om de supermarkt eruit te zetten, maar voor het geval die ooit zelf weg zou gaan. “Eigenlijk voor de zekerheid”, zei Gaidoukevitch destijds tegen Sleutelstad. In dat geval zou ze haar bedrijf wel willen uitbreiden en dat kan nu dus. Support &Co meldde in februari dat uiterlijk op 1 augustus de deuren van de Superrr sluiten. Dat wordt dus uiteindelijk enkele weken eerder.

De wijk legt zich vooralsnog niet neer bij het verdwijnen van een buurtsuper. Afgelopen dinsdag werd nog een petitie aangeboden met bijna duizend handtekeningen voor het behoud van een supermarkt in de wijk. Wethouder Nieuwenhuis gaat binnenkort in gesprek met de verschillende betrokkenen. Raadslid Lydie Vellema vindt een supermarkt erg belangrijk voor de wijk en hoopt dat de wethouder erin slaagt de verschillende partijen bij elkaar te brengen. Ook de VVD hoopt dat Nieuwenhuis het proces kan faciliteren, maar raadslid Creemers van die partij wees er nog wel even op dat de gemeente geen eigenaar is van de grond of het gebouw en ook geen uitbaters kan dwingen om een supermarkt te openen. Nieuwenhuis beloofde zich met veel inzet van de hem opgedragen taak te zullen kwijten.

Maatschappij Oegstgeest Politiek Superrr


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×