Cultuur071, uitzending 05-02-2022: De Poëzieweek, Dos Bailadores, Misleiden in De Lakenhal en Through the looking glass

Cultuur071 is terug. We hebben er lang op moeten wachten, maar gelukkig keren de culturele activiteiten langzaam weer terug in de stad. Dat betekent dat ook Cultuur071 vanaf nu weer iedere zaterdag tussen 10 en 12 uur te beluisteren is op Omroep Sleutelstad. Leiden wordt weer wekelijks door Joque Mulder, Jos Nijhof, Peter Visser en Cor Klein bijgepraat over concerten, voorstellingen, exposities en nog veel meer.

Op 27 januari jl. ging in Nederland en Vlaanderen de jaarlijks Poëzieweek van start. Het thema van deze week, waarin Nederlandstalige poëzie centraal staat, was dit jaar “Natuur”. Helaas was het als gevolg van de coronamaatregelen wederom niet mogelijk om fysieke bijeenkomsten en voordrachten te organiseren. De Leidse dichter Leo van Zanen heeft daarom een vijftiental dichters gevraagd een filmpje te maken van hun voordracht. Die voordrachten – veelal conform het thema in de natuur opgenomen – heeft hij verwerkt tot een YouTube registratie van ruim 40 minuten.

www.leovanzanen.nl
Poëzieweek 2022, Leiden


Jos Nijhof in  gesprek met Leo van Zanen.

Al vele jaren is dansschool Dos Bailadores een begrip in Leiden en omgeving op het gebied van wat “exotische dansstijlen” wordt genoemd. Salsa en Samba zijn uiteraard bekend. Dat zal zeker niet gelden voor Bachata, Kizomba, Zouk of Axé, maar ook daarin geeft Dos Bailadores les, evenals in buikdansen.
Monique Struch, directeur van de dansschool, vertelt hoe blij ze is dat eindelijk de lessen weer mogen starten. Ook vertelt ze hoe moeilijk het is om voor haar school passende permanente huisvesting te vinden. Na vele tijdelijke onderkomens, strijkt ze met ingang van dit weekend neer in een pand op de Rietschans 67 te Leiderdorp. Dat pand deelt ze met DC Dance en ze hoopt er voor lange tijd te kunnen blijven.

www.dosbailadores.nl


Jos Nijhof in gesprek met Monique Struch over dansschool Dos Bailadores.

De tentoonstelling “Misleiden” verbeeldt de fakes in kunst en wetenschap. Alexander Mouret (Brave New World) bedacht het thema, ging hierover in gesprek met diverse Leidse musea en vroeg Fresco Sam-Sin hierover een tentoonstelling te ontwerpen. In het interview legt Fresco uit hoe de tentoonstelling van 20 objecten tot stand is gekomen, wat het verschil is tussen misleiden en vervalsen en spreekt hij over zijn favoriete tentoonstellingsobject (een replica van de Antonie van Leeuwenhoek microscoop). Naast zijn curatorschap van deze tentoonstelling werkt Fresco aan een boek over dit thema en is hij op tal van andere terreinen actief, zoals zijn lessen in de Mantsjoetaal, het vervaardigen van een Surinaams woordenboek en de activiteiten op het online platform Things that talk.

www.lakenhal.nl


Joque Mulder in gesprek met Fresco Sam-Sin over Misleiden in Museum De Lakenhal.

Een wat “verloren” stukje Leiden tussen de Langegracht en de Maresingel, nabij de energiecentrale, komt steeds meer tot leven. In twee oude panden van de centrale is de Cultuurhub Est Art Foundation gevestigd. Iemke van Dijk vormt samen met Guido Winkler het organisatieduo achter Est.
Nog deze hele maand is hier de tentoonstelling “Through the looking glass” te zien. Een expositie van (neon) lichtkunst, videoperformances en projecties. De expositie is gekoppeld aan het centrale thema van Leiden 2022, European City of Science, het prikkelen van nieuwsgierigheid. Aan dit project hebben diverse internationale lichtkunstenaars meegewerkt. En is er een interactief lichtkunstwerk van de Leidse kunstenaar Jos Agasi te “beleven”. Rond de gebouwen aan het Papegaaisbolwerk 18/20, Langegracht 70a en de portiersloge op het Ambachtsplein zijn de projecties in het donker tot ’s avonds 10 uur te zien. De binnenprojecties kunnen worden bezocht op donderdag- en zaterdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur, op
vrijdagavond tussen 18.00 en 22.00 uur.

www.est-art-foundation.org


Joque Mulder in gesprek met Iemke van Dijk over Through the looking glass.

Cultuur Leiden Cultuur cultuur07` leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×