(Foto's/video: Emile van Aelst).

Ruim twintig aanhoudingen na grimmig vervolg woonprotest

De politie heeft zondag aan het einde van de middag 23 demonstranten aangehouden bij supermarkt Jumbo op het Stationsplein in Leiden. Het gaat om mensen die eerder op de dag aanwezig waren bij het woonprotest op de Lammermarkt en daarna diverse vernielingen zouden hebben aangericht in de stad, aldus een woordvoerder van de politie.

De politie was met tientallen ME’ers aanwezig en omsingelde supermarkt Jumbo. Daarna werden de demonstranten aan de achterkant van de winkel een voor een naar buiten gehaald en aangehouden. Waarom de groep de supermarkt is ingegaan, is niet duidelijk. Voorafgaand aan de aanhoudingen zou er op de Hooigracht met stenen zijn gegooid, zegt de politiewoordvoerder.

Artikel gaat verder onder de foto’s

Grimmige sfeer
Eerder op de middag vond in Leiden een woonprotest plaats. Op de Lammermarkt werd door actiegroepen en politieke partijen geprotesteerd tegen het huidige woonbeleid en het schaarse aantal beschikbare woningen. Dat protest is rustig verlopen, zegt de politie. Na de manifestatie op de Lammermarkt vertrokken de demonstranten in protestmars door de stad.

Een deel van de – veelal in het zwart geklede – demonstranten kwam op de Van der Werfstraat opnieuw bij elkaar, wat door de burgemeester als nieuwe manifestatie werd gezien. Die werd verboden en de politie heeft de demonstranten daar weggestuurd. “Daarna werd de sfeer grimmig en zijn op de Hooigracht diverse vernielingen aangericht”, aldus de politie.

Geweldpleging
Volgens verzetsgroep Doorbraak.eu, een van de organisatoren van het woonprotest, is er na de mars door de stad een pand aan de Van der Werfstraat gekraakt. De groep demonstranten, die volgens de organisatie toen nog uit zo’n zestig personen bestond, is daarna doorgelopen naar het station waar ze werden opgewacht door toegesnelde ME’ers.

De politie heeft 23 personen aangehouden voor openlijke geweldpleging en het niet kunnen tonen van een ID-bewijs. De verdachten zijn overgebracht naar meerdere politiebureaus waar ze zullen worden verhoord. Rond 19.30 uur was de rust rond de Jumbo-supermarkt wedergekeerd.

Het woonprotest eerder op de Lammermarkt (foto’s: Chris de Waard):

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Protest Woonrevolutie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×