(Foto's/video: Chris de Waard).

Woonprotest overdag al 'grimmig', politici verlieten protest voortijdig

De sfeer bij het woonprotest op de Lammermarkt, waarna later op de avond 23 demonstranten werden aangehouden, was overdag ook al niet overal even goed. Vrijwilligers van de PvdA vreesden bijvoorbeeld dat de sfeer zou omslaan, waardoor ze besloten weg te gaan bij het protest. Ook is op beelden te zien dat tientallen in het zwartgeklede demonstranten schreeuwend door de stad liepen, waarbij onder andere ‘fuck the police’ werd geroepen en vernielingen werden aangericht.

Wat begon als vreedzaam protest tegen de woningnood, eindigde aan het begin van de avond minder vreedzaam. Overdag was de sfeer al enigszins grimmig, benoemen meerdere mensen die erbij waren, waaronder een verslaggever van Sleutelstad. De aanwezigheid van politici bij de manifestatie werd niet gewaardeerd, zeker waar het ging om politici van GroenLinks en PvdA. “Er was wat woede tegen de gevestigde partijen in het algemeen”, zegt PvdA-raadslid Marc Newsome een dag later tegen mediapartner Omroep West.

Tekst gaat verder onder de foto

Zijn partij werd volgens hem, net als GroenLinks, min of meer verzocht niet mee te lopen in de protestmars door de stad. “Of loop anders maar achteraan, was de boodschap.” Die sfeer werd door politici als onprettig ervaren. “We zijn wel wat gewend, zeker bij demonstraties. Maar dit ging wel een beetje de verkeerde kant op”, zegt Newsome over hoe de middag verliep. Hoe en waarom het uiteindelijk misging bij het station en de Hooigracht, weet Newsome niet.

‘Het werd scherp gespeeld’
Raadslid Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren kan beamen dat de sfeer richting haar collega’s van de PvdA en GroenLinks overdag niet goed was. “Er werden anti-GroenLinks leuzen geroepen. Ook werden politici aangesproken op hun aanwezigheid. Het werd scherp gespeeld, maar ik heb geen agressie gezien op het plein.” Zelf heeft ze geen problemen ervaren. Ook vindt ze de kritiek op de PvdA en GroenLinks niet onterecht. “Ze zijn aangesproken in hun rol in het beleid. Wat had je dan verwacht als je daar gaat staan?”

Ook ‘Woonrevolutie’, de organisatie achter het woonprotest, zegt te hebben aangegeven dat ze wilde voorkomen dat de demonstratie ‘een campagnemarkt voor partijen wordt in plaats van dat onze eisen centraal staan’, meldt een woordvoerder. “We kijken tevreden terug op de demonstratie, we hebben onze boodschap duidelijk overgebracht.”

De woordvoerder laat weten dat politieke partijen inderdaad is verzocht achteraan aan te sluiten bij de mars. “Deze partijen hebben toen besloten niet meer mee te lopen, maar wel nog een groepsfoto op de Lammermarkt te maken voor op social media, wat ons punt illustreert.”

Tekst gaat verder onder de foto

“We liepen niet mee omdat onze vrijwilligers zich er onprettig bij voelden. Ik had het fijner gevonden als we de handen letterlijk ter plekke ineen geslagen hadden”, reageert Newsome. “Ik denk dat de linkse partijen een goede bondgenoot zijn om te zorgen dat iedereen goed kan wonen. Uiteraard wil je als politieke partij wel laten zien dat je het doel van het protest steunt, dus inderdaad is daar een foto van gemaakt.”

Ook had Newsome graag met de demonstranten in gesprek gegaan. “Zondag lukte dat niet, maar dat zullen we komende tijd alsnog doen. Want er moet wel wat gebeuren om te zorgen dat iedereen betaalbaar kan wonen.”

‘Fuck the police’
Op beelden op social media is te zien dat een groep demonstranten vervolgens over de Hooigracht loopt en onder meer ‘fuck the police’ scandeert. Ook zou er daar met stenen zijn gegooid, meldde een woordvoerder van de politie zondagavond. Onder meer naar aanleiding daarvan werden bij het Stationsplein even later 23 demonstranten aangehouden door toegesnelde ME’ers.

Burgemeester Lenferink laat in een reactie weten dat het ‘heel erg jammer is dat de demonstratie van zondag, voor een goed doel en met veel goedwillende deelnemers, door zo’n kleine en ook duidelijk herkenbare groep gebruikt is’.

De advocaat van de verdachten, waarvan het grootste deel maandagmiddag nog vastzit, zegt dat niemand van de arrestanten iets van gegooide stenen af weet. “De cliënten die ik heb gesproken hebben niemand nergens iets zien gooien.” De verdachten zeggen via de advocaat dat er meerdere spontane protesten ontstonden en dat de vernielingen mogelijk door anderen zijn gepleegd.

Een deel van de demonstranten ging na de protestmars door de stad naar de Van der Werfstraat, waar eerder een pand werd gekraakt. Zondagavond waren de krakers druk bezig om het pand in gebruik te nemen. Of er een verband is tussen de groep aangehouden demonstranten en de krakers, kan de politie niet zeggen. Volgens een omwonende was er door het kraken veel lawaai en werd de hele straat afgezet. Woonrevolutie zegt de kraakactie te ondersteunen.

Leiden Maatschappij Politiek Protest Woonrevolutie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×