Het gebouwtje is volledig door de brand verwoest. (Foto's: Chris de Waard).

'Rokende puinhoop' Mortuariumgebouw blijft monumentaal beschermd

Het is nog niet duidelijk of het uitgebrande Mortuariumgebouw in Oegstgeest gered kan worden. De eigenaar van het pand op landgoed Endegeest heeft de plicht om de cultuurhistorische waarde in stand te houden, maar de schade van de uitslaande brand is aanzienlijk. Een van de wijkagenten van het dorp heeft inmiddels een getuigenoproep gedaan.

Het Mortuariumgebouw aan de Kasteellaan brandde woensdagochtend volledig uit. Later op de dag werd de grote schade duidelijk zichtbaar: aan de binnenkant is het pand helemaal verwoest en ook het platte dak is weggebrand. De muren van het monumentale gebouwtje van acht bij acht meter staan nog overeind, maar daar is alles ook wel mee gezegd. Toch mag het niet zomaar gesloopt worden. “Ook al hebben we te maken met een rokende puinhoop, de monumentale bescherming zit er nog steeds op”, aldus verantwoordelijk wethouder Matthijs Huizing in Nieuws071.

Het 125-jaar oude gebouwtje werd twee weken geleden op de gemeentelijke erfgoedlijst gezet, omdat het onderdeel is van een karakteristieke de manier waarop negentiende-eeuwse gezondheidsinstellingen werden gebouwd. “Niet in één groot gebouw, maar in meerdere kleine gebouwen met wat ruimte ertussen”, aldus Huizing. “De gebouwen vormen samen een ensemble, een paviljoensysteem. Dit is nog een van de weinige gezondheidsinstellingen die er nog op deze manier staan.”

Verplaatsen
Vastgoedontwikkelaar Johan Oudendal kocht het voormalige GGZ-terrein, de monumentale panden en kasteel Endegeest in 2018 om het gebied verder te ontwikkelen. De aanpassingen aan het bestemmingplan die voor zijn plannen nodig waren, zorgden daarna voor flink wat politieke spanningen in het dorp maar afgelopen november ging de gemeenteraad akkoord met het nieuwe bestemmingsplan.

Daarbij is onder meer afgesproken dat het Mortuariumgebouw in z’n geheel zou worden opgetild en elders in het park zou worden neergezet. “Op de plek van het gebouwtje kon dan nieuw worden gebouwd”, aldus Huizing. Wat de brand betekent voor die afspraak, kan de wethouder nog niet zeggen. “We kunnen nu kijken of de muren opgetild kunnen worden en het Mortuariumgebouw verderop opnieuw opgebouwd kan worden”, blikt de wethouder vooruit. “Maar of dat kan, dat weet ik nu gewoon nog niet.”

Getuigenoproep
Hoewel de politie al snel na de brand liet weten dat kortsluiting – net als bij de vorige brand in november – waarschijnlijk de oorzaak van de brand is. Er komt daarom geen strafrechtelijk onderzoek. De wethouder heeft echter een andere lezing. “Wat ik gehoord heb van de brandweer is dat de brand zo verwoestend was, dat het lastig is om de oorzaak te vinden. De brandweer gaat daarom geen verder onderzoek naar de oorzaak doen.”

De wijkagent roept getuigen van de brand op om zich bij hen te melden. “Heeft u iets verdachts gezien, wat mogelijk een relatie heeft tot deze brand, dan komen we graag met u in contact”, schrijft wijkagent Pieter Brussee in een bericht op Instagram.

Advertentie

112 Sleutelstad Cultuur Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×