Hoe populair zijn de horeca-opleidingen na corona? Dylan (20) en Lola (19) kenden geen twijfel. (Video: Robbert van Cleef).

Dylan (20) en Lola (19) willen graag in de horeca aan de slag: 'Ik wil niet achter een beeldscherm'

De horeca mag straks weer helemaal open, maar wie heeft er eigenlijk nog zin om in de horeca te gaan werken? Veel horeca-ondernemers staan te springen om mensen, maar die kunnen bij bijvoorbeeld de GGD veel meer verdienen. In Leiden bleef het aantal aanmeldingen voor horeca-opleidingen gelijk en in Den Haag daalde het aantal aanmeldingen op het ROC Mondriaan. Dylan (20) en Lola (19) twijfelden niet en doen een nieuwe praktijkopleiding. Ze willen zo snel mogelijk aan de slag in de horeca.

“Ik ben helemaal gek op eten”, vertelt Lola enthousiast in de keuken tijdens het openen van wat oesters. “Ik hou van alles met eten en toen zag ik deze vacature en dacht ik, dat ga ik doen. Ik wil heel graag een vak leren. Ik wil niet vijf dagen per week naar school.” Ze doet nu de praktijkopleiding van de Horeca Groep Leiden Academy en is al aan het werk bij het Leidse restaurant Lot en de Walvis. In de HGL Academy werken ongeveer twintig Leidse restaurants samen met ROC Mondriaan en mboRijnland.

Lola heeft corona en de gevolgen daarvan voor de horeca geen rol laten spelen bij haar beslissing. “Ik heb echt het idee, het gevoel, dat we nu het ergste gehad hebben en dat de horeca weer helemaal op gaat bloeien.” Ook de 20-jarige Dylan heeft zijn keuze niet laten beïnvloeden door corona. “Helemaal niet over nagedacht eigenlijk. Ik dacht juist wanneer kan ik weer beginnen? Wanneer kan ik hier weer staan.” Dylan begon al eens een horeca-opleiding toen hij 16 was, maar kon die niet afmaken. Bij de Harbour Club in Den Haag, ook onderdeel van de HGL Academy, krijgt hij nu een nieuwe kans. “Ik ben net begonnen en het is hier gezellig. Ik voel me thuis.”

Passie
Bertus Friedhoff begeleidt de leerlingen van de HGL Academy in de keuken. “We zagen al voor corona dat de vakkrachten minder werden in de horeca. En daarom zijn we pro-actief een Academy gestart samen met onderwijsinstellingen.” De HGL Academy is met name bedoeld voor zij-instromers die nu op latere leeftijd hun passie willen volgen. “Die mensen vind je niet op school”, legt Friedhoff uit. De opleiding van de HGL Academy zit voor dit jaar nog niet helemaal vol. “We hebben gelukkig wel alle opleidingsplekken kunnen behouden.”

Het ROC Mondriaan in Den Haag heeft de afgelopen twee jaar het aantal studenten voor hun horeca-opleidingen zien dalen. “Wij zien bij de horecaopleidingen gastheer/vrouw en koks opleidingen samen een daling van het aantal ingeschreven studenten van ongeveer 35 procent ten opzichte van voor corona”, zegt Brigitte Laukens van ROC Mondriaan. “Gezien de huidige inschrijvingen op dit moment, kun je zeggen dat de daling bij de gastheer/vrouw opleidingen helaas doorzet, voor de koks is er nu een licht herstel te zien.”

Last
MboRijnland laat weten dat het beeld daar positiever is: “Voor de combi keuken, bediening en horecamanager lopen de inschrijvingscijfers op dit moment grotendeels gelijk aan het vorige coronajaar en ook aan het jaar pre-corona jaar 2019. We kunnen dus zeggen dat studenten onverminderd gemotiveerd zijn om deze opleiding te doen.”

En dan zijn er nog de personeelstekorten in de horeca. “Heel veel bedrijven hebben daar inderdaad last van”, weet Bertus Friedhoff. “Wij staan er gelukkig goed voor doordat we ons personeelsbeleid zo hebben gevoerd dat mensen zijn gebleven of juist zijn gekomen.”

Scherm
Een beter salaris zou mogelijk een oplossing zijn voor het tekort. “We zijn als horeca natuurlijk niet altijd de beste werkgever geweest. Door corona en door het tekort zie je de lonen nu wel wat omhoog gaan. De cao is beter geworden en de horeca blijft toch altijd wel jongeren trekken door de gezelligheid. Dus ik denk dat het wel weer aantrekt.”

Lola is juist erg te spreken over wat ze nu verdient. “Ik vind dat deze opleiding goed betaalt, helemaal voor iemand van mijn leeftijd die niet gediplomeerd is. Ik zie wel leeftijdsgenoten die naar de GGD gingen omdat die meer betalen, maar zitten achter zo’n scherm is niks voor mij. Hier ben je echt bezig, de tijd vliegt. Dat vind ik veel leuker.”

Economie Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×