De ontwikkelaars van Lead kijken vanaf de publieke tribune mee. (Archieffoto: Chris de Waard).

Burgemeester Lenferink: 'Integriteit wethouder Spijker boven elke twijfel verheven'

Het Leidse college heeft schriftelijke vragen die dinsdag werden gesteld over de participatie rond het project Lead in Leiden Noord nu al beantwoord. De vragen van de raadsleden Pieter Krol (CU), Josine Heijnen (CDA) en Antoine Theeuwen (SP) waren gesteld naar aanleiding van een artikel in VN, waarbij bouwwethouder Fleur spijker werd beticht van ‘netwerkcorruptie’.

In Vrij Nederland (VN) stond op zaterdag 29 januari een artikel met de titel ‘Hoezo inspraak? In de praktijk staat de burger vaak buitenspel’. In dat artikel werd onder meer de inspraak rond bouwproject Lead beschreven. Er werd een brief, geschreven aan de gemeenteraad, aangehaald die in werkelijkheid niet geschreven bleek door de genoemde afzender, maar door iemand anders. Ook zou wethouder Spijker vanaf het begin van de plannenmakerij op de hand van de ontwikkelaar zou zijn geweest. Verder vindt VN het vreemd dat bekenden van de ontwikkelaar in de inspraakronde vol lof over het project kwamen praten.

“Het College werpt de suggesties die in dit artikel worden gedaan verre van zich”, schrijven burgemeester en wethouders donderdag. “Er is in dit kader geen sprake van netwerkrelaties en al helemaal niet van netwerkcorruptie. Voorbeelden van mogelijk door de initiatiefnemer geregelde insprekers zijn ook tijdens het debat naar voren gekomen. Het college is er echter van overtuigd dat, voor zover die voorbeelden waar zijn, het debat daardoor niet is beïnvloed. De grote behoefte aan woningen was de grootste stimulans voor leden van uw raad om hiermee in te stemmen. Die behoefte hoefde niet pas tijdens het debat via insprekers helder gemaakt te worden, die was reeds lang bekend.”

Gezien de ernst van de beschuldigingen in het artikel in Vrij Nederland voelde burgemeester Lenferink zich donderdagavond ook genoopt om in de gemeenteraad op de vragen in de gaan. “Als de integriteit van een bestuurder zo in het geding wordt gebracht, moet je daar snel op reageren. Het stadsbestuur is eerlijk en oprecht. Ook al ben je het er niet mee eens. We handelen vanuit het algemeen belang. “De gedane suggesties werpen we verre van ons. Er is geen enkele reden tot twijfel.” Lenferink was niet eerder op de beschuldigingen ingegaan omdat hij het betreffende artikel dat al eind januari verscheen eerder niet kende. “Maar ik ben daarom blij met de vragen, nu kunnen we erop reageren.”

Het college heeft niet onderzocht of de genoemde insprekers door de ontwikkelaar waren gevraagd een goed woordje te komen doen. Wel stond er destijds een dergelijke oproep op de project website van de ontwikkelaar. Daar is overigens niets illegaals aan. Een van de directieleden van ontwikkelaar RED Company is Leidenaar en het is best mogelijk dat dat meespeelde voor de insprekers. Overigens waren er gedurende het hele traject rond Lead veel meer tegenstanders die van zich lieten horen en ook nu lopen er nog procedures tegen de komst van de drie woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan.

Wethouder Fleur Spijker was in een vorige baan werkzaam bij TeekensKarstens. “In die periode heeft zij geen persoonlijke of zakelijke verbondenheid gehad met RED Company”, zo schrijft het college donderdag. “Wethouder Spijker kende de projectontwikkelaar ook niet voordat zij is aangetreden als wethouder.”

Over de brief die onder iemand anders naam aan de gemeenteraad zou zijn gestuurd, zegt het college tot op heden nooit aanleiding te hebben gezien om te controleren of binnengekomen brieven ook daadwerkelijk zijn verzonden door de afzender die is vermeld. Ook zijn er bij de gemeente geen gevallen bekend waarbij zoiets is gebeurd.

Het college denkt overigens niet dat zoiets de besluitvorming erg beïnvloedt. “Per slot van rekening moet de raad ook rekening houden met het feit dat zaken als het algemene woningtekort meestal niet leiden tot vele pleitbezorgers voor nieuwbouw. In dit geval is overigens het verhaal over beïnvloeding van insprekers vanuit de ontwikkelaar gewoon onderdeel van het debat geweest en is de indiener van de betreffende zienswijze op het bestemmingsplan Lead daar ook op bevraagd.”

Leiden Politiek LEAD


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×