(Foto: Chris de Waard).

Leidse raad controleert fractievergoedingen

De Leidse gemeenteraad gaat kijken naar de besteding van het geld dat politieke partijen de afgelopen vier jaar hebben gekregen. Hebben alle fracties het geld wel op de juiste manier besteed en is dat goed bijgehouden? De interne accountant van de gemeente heeft de fractievergoedingen doorgelicht en de gemeenteraad praat binnenkort over die bevindingen.

Voor de afsluiting van de lopende raadsperiode volgt later nog de verantwoording over 2021 en het eerste kwartaal van 2022. Het is de eerste keer dat de raad deze bedragen vaststelt en daarom is er nu voor gekozen een inhaalslag te maken. Voortaan worden de cijfers jaarlijks vastgesteld over het voorgaande jaar. De cijfers van 2017 zijn meegenomen om een beginsaldo te kunnen opstellen.

Elke fractie krijgt een jaarlijkse tegemoetkoming om bepaalde kosten te dekken. Bijvoorbeeld het betalen van duoraadsleden en fractieassistenten. Die krijgen in tegenstelling tot verkozen raadsleden namelijk geen raadsvergoeding. Het geld mag niet helemaal vrij worden besteed. Zo mogen geen producten of diensten worden afgenomen bij bedrijven van de eigen raadsleden en ook giften en leningen zijn taboe. Evenals buitenlandse reizen. Tenslotte mag het geld niet worden aangewend voor de verkiezing of herverkiezing van raadsleden.

Leefbaar Leiden
Van bedragen die fracties niet kunnen verantwoorden, kan de raad besluiten dat deze moeten worden teruggestort op de rekening van de fractie. Of dat in praktijk vaak zal gebeuren, zal moeten blijken. In een geval is het voorstel nu al om af te zien van die terugvordering. Het gaat daarbij om de volledige fractievergoeding die Leefbaar Leiden ontving over de periode 2014-2018. Die partij heeft de uitgaven niet verantwoord, maar hoeft het geld toch niet meer terug te betalen. Dat had de raad dan eerder moeten beslissen. Nu kan dat niet meer, omdat de partij al sinds 2018 niet meer in de raad is vertegenwoordigd en ook de komende periode niet meedoet.

Onvolledig, maar niet onjuist
Alle andere partijen hebben wel informatie aangeleverd bij de gemeentelijke accountantsdienst. Daarbij valt op dat de boekhouding van sommige fracties nog wel wat te wensen overlaat. Vaak ontbreken bonnetjes of getekende overeenkomsten met medewerkers. Ook zijn soms uitgaven gedaan die zich volgens de interne accountantsdienst ‘bevinden in het grijze gebied van de verordening’ waarin staat welke uitgaven van de fractievergoeding mogen worden gedaan.

In de algehele beoordeling van de financiële verantwoording is de accountant mild. Als bonnetjes niet aanwezig waren, kon op basis van bankafschriften vaak wel worden vastgesteld waar bedragen aan waren uitgegeven. “De interne accountant heeft gedurende zijn werkzaamheden geen zaken waargenomen die er op wijzen dat de uitgaven onjuist zijn besteed”, zo staat in het raadsvoorstel. Het aanleveren van een goede onderbouwing is opgenomen als aandachtspunt voor de komende raadsperiode.

Terugstorten
Wat opvalt is dat veel fracties elk jaar geld overhouden. In sommige jaren wordt juist meer uitgegeven. Aan het einde van het jaar mag het overschot niet hoger zijn dan dertig procent van de totale fractievergoeding. Is dat wel zo, dan wordt het overschot het jaar erop officieel in mindering gebracht, maar omdat de raad zich nu voor het eerst over de cijfers gaat buigen, is dat nog nooit gebeurd. Het eventuele restant van het voorschot moet op de bankrekening van de fractie blijven staan.

Van één partij zijn nog geen gegevens bekend. Dat is de Fractie Marcel Terlouw die zich pas recent van GroenLinks afscheidde en in 2020 dus nog niet bestond. De partij Leiden Participeert bestond slechts een deel van 2020 en kreeg 564,00 euro als fractievergoeding. Dat bedrag had de partij aan het einde van dat jaar ook als reserve in kas. Er waren geen uitgaven.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×