Merenwijk zaterdag in teken van Wijkenergiefestival en energietransitiedebat

Hoe kun je energie besparen met een beperkt budget? Die vraag staat zaterdagmiddag centraal tijdens het Wijkenergiefestival Merenwijk in Brede School / Huis van de Buurt Op Eigen Wieken aan het Valkenpad. Tussen 16.00 en 18.00 uur kan iedereen binnenlopen. ’s Avonds is er om 19.30 uur een energietransitiedebat met alle politieke partijen.

“Juist voor alle mensen die niet weten waar ze moeten beginnen, is het wijkenergiefestival interessant”, zegt voorzitter Tjitske Veldkamp van Duurzame Energie Merenwijk. “Energiecoaches geven er de beste gratis tips voor comfortabel wonen met een lage energierekening en er zijn workshops voor huurders en woningeigenaren.” Deelnemers aan ‘Het energiegesprek voor huurders’ krijgen advies, oplossingen én een gratis bespaarbox.

Woningeigenaren kunnen aan de slag met een gestructureerd stappenplan voor hun huis in de workshop ‘Je huis verduurzamen, waar begin je?’ Daarin komt onder andere aan de orde welke investering het meeste rendement oplevert. Veldkamp: “Een op de vijf woningbezitters kan verduurzaming niet betalen. Dat bleek afgelopen week uit een onderzoek van de Nederlandse Bank. Toch moeten we ermee aan de slag. Er zijn echt betaalbare mogelijkheden.”

Kinderen
De inloopbijeenkomst heet ‘wijkenergiefestival’ en bij een festival horen leuke activiteiten. “Die zijn er dan ook volop”, vertelt Veldkamp. “Kinderen kunnen knutselen met Technika10 of zelf hun smoothie bij elkaar fietsen. Bij DJ Erik Olijerhoek kan iedereen plaatjes aanvragen waar wind, zon of water in voorkomen en er is een Rad van Fortuin met bespaarprijzen. De Powervaders demonstreren live hoe je kunt koken op een inductieplaat en natuurlijk zijn de hapjes ook te proeven.”

Informatiemarkt
Op de informatiemarkt staan Leidse organisaties die zich inzetten voor duurzaamheid. Zo geeft Rijnland Energie bijvoorbeeld informatie over investeren in je eigen windmolen. Ook is  Ga Goed aanwezig, net als energiecoaches, Zon op Leiden (collectieve zonnedaken), Coöperatie Energiek Leiden en kritisch bewonersinitiatief Tegengas.

Wetenschap en politiek debat
Het wijkenergiefestival gaat óók over de bredere context van de energietransitie. In een ‘Merenwijk College Tour Special’ bespreekt hoogleraar en wijkbewoner Herman Russchenberg de mogelijkheid van technische klimaatoplossingen.

Vanaf 19.30 uur is er een groot energietransitiedebat met alle politieke partijen uit de raad. Daar worden ze aan de tand gevoeld over de oplossingen die ze aandragen in hun verkiezingsprogramma’s. Het debat kan door een beperkt aantal mensen worden bijgewoond in de zaal, maar het wordt ook live uitgezonden via www.youtube.com/watch?v=WuxBM3V7JU0. De Leidse partijen leggen op verzoek van bewonersinitiatief Duurzame Energie Merenwijk uit hoe zij de energietransitie in de wijk in goede banen gaan leiden. Ze gaan in debat over kwesties als energiearmoede, monopolieposities van energieleveranciers, zeggenschap en de wenselijkheid van collectieve versus individuele oplossingen.

Vooraf inschrijven
Het Wijkenergiefestival wordt georganiseerd door Duurzame Energie Merenwijk. De toegang is gratis, net als de koffie en thee. Vanwege de coronamaatregelen is het nodig om in te schrijven voor College Tour, de workshops en het debat. Meer informatie en opgeven via www.duurzameenergiemerenwijk.nl/wijkenergiefestival.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Wijkenergiefestival Merenwijk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×