(Foto: Wikimedia Commons).

Kunstschaatsen populair door 'Lindsay-effect'

Het kunstschaatsen in de regio zit in de lift. Kunstschaatsvereniging (KSV) Rijnland, die traint in de Schaatshal Leiden, merkt een toename in het aantal aanmeldingen. “Dat komt door de koude winter van vorig jaar en natuurlijk door het Lindsay-effect”, vertelt kunstschaatser en trainer Arlena Sužnjević.

Zelf zat Sužnjević dinsdag voor de televisie om de kür van Lindsay van Zundert te bekijken. Het was voor het eerst sinds 1976 dat Nederland weer een kunstschaatser af mocht vaardigen naar de Olympische Spelen. “Het is hartstikke leuk om te zien dat Nederland weer meedoet. De tv-aandacht is heel goed voor het Nederlandse kunstschaatsen”, vertelt Sužnjević opgetogen.

Sport071-presentator Cor van der Velden in gepsrek met Arlena Sužnjević.

Sužnjević hoopt dat de KNSB nu ook meer geld beschikbaar gaat stellen voor het Nederlandse kunstschaatsen. “De aandacht ligt tot nu vooral bij de langebaan en het shorttrack. Dat kan anders, want het gaat goed met het kunstschaatsen.”

Zelf is ze begonnen met shorttrack. “Na mijn training kwamen de kunstschaatsers op het ijs. Dan stond ik altijd geboeid toe te kijken en dacht ik: dat wil ik ook.” De rest is geschiedenis, al ging dat met veel vallen en opstaan. “Soms zit ik tijdens een training meer op het ijs dan dat ik op de schaatsen sta. Af en toe val ik echt hard, maar dan weet ik direct dat ik niet op die manier door moet gaan.”

Het mooie van kunstschaatsen is voor Sužnjević de combinatie van technische elementen met een mooie sierlijke dans op muziek. “Het is elke keer weer anders, iedereen doet het op zijn eigen manier.” Zelf traint ze nu op de ingesprongen zit. “Een zit is eigenlijk alsof je op een laag krukje zit met één been gestrekt naar voren. Maar dan zonder krukje, en terwijl je pirouettes draait. Ingesprongen betekent dat je een sprong doet en dan in die houding landt.”

Iedereen die wil, kan het een keer proberen bij KSV Rijnland. “De eerste proefles is gratis. Je hoeft niet zo lenig te zijn, dat kun je grotendeels trainen. Ook als je helemaal niet kunt schaatsen, kun je je opgeven. Dat schaatsen leren wij je wel aan.”

Leiden Regio Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×