Deze geluksuiting kon op minder enthousiasme bij de gemeente rekenen. (Archieffoto: Robbert Beurse).

Zoeterwoudenaren 'gelukkiger en gezonder' geworden

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat de inwoners van Zoeterwoude in de afgelopen jaren gelukkiger en gezonder geworden zijn. De gemeente is trots op deze uitslag. Zij ziet het als een direct resultaat van het in 2017 in gang gezette social beleid ‘Zoeterwoude Gelukkig en Gezond’.

In de afgelopen vier jaar heeft de gemeente 24 actiepunten uitgevoerd die moesten bijdragen aan de positieve gezondheid van de Zoeterwoudenaren. “We bedoelen dan niet dat mensen niet ziek kunnen worden, maar dat een betekenisvol leven kunnen leiden. Hierbij kijken we naar zes dimensies: lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, meedoen, kwaliteit van leven, zingeving en mentaal welbevinden”, legt de gemeente haar beleid uit.

Actiepunten
Per dimensie zijn een actiepunten opgesteld die voor een verbetering van de leefkwaliteit zorgen. “Denk bijvoorbeeld aan de Kwiek-beweegroute die mensen, jong en oud, aan het bewegen krijgt. Ook zijn er plannen voor een jongerencoach, denken we als gemeente mee over levensloopbestendig wonen en kwam er een ‘sociale kaart’ die professionals en hulpzoekenden met elkaar verbindt”, vertelt wethouder Ruud Bouter.

Bij het opstellen van het beleid ging de gemeente niet alleen in gesprek met de inwoners van Zoeterwoude. “Om tot de actiepunten te komen hebben we met 45 verschillende partijen gesproken. Bewoners hebben hun wensen gedeeld, organisaties gaven op hun beurt aan wat zij hierin konden betekenen”, vertelt Bouter.

Vragen
Tijdens de bespreking van het rapport in de gemeenteraad kon Bouter rekenen op een flinke lijst met vragen. Het onderwerp liep ruim een uur uit op de agenda. Volgens CDA raadslid Astrid Coene is dit geen goed teken. “Als het zoveel vragen oproept is het geen duidelijk rapport. Er is vier jaar keihard gewerkt en veel bereikt. Gaan we daarmee door? Starten we met nieuwe dingen? Dit is te weinig concreet. Een echte evaluatie ontbreekt”, vindt ze.

Bijgedragen
Uit het onderzoek blijkt niet onomstotelijk dat het grote geluk en goede gezondheid van de Zoeterwoudenaren een direct gevolg is van de gemeente. “Dat weten we. Maar het heeft er zeker aan bijgedragen. Ik ben in ieder geval trots op wat we hebben bereikt.”

In het GGD rapport scoren de inwoners van Zoeterwoude het hoogst van de regio Hollands Midden.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×