Rob Engelhart (links) en Jeroen de Rapper.

Vrienden fietsen 536 kilometer tegen kanker: 'Iedereen wil het meeste geld ophalen'

Fietsvrienden ‘De Klimmende Règâhs’ willen in maart van Parijs naar Den Haag fietsen om geld op te halen voor de kankerbestrijding. Leidenaar Jeroen de Rapper en de Haagse Rob Engelhart fietsen ook mee, want ze zijn gek op het fietsen: “Het is gezellig, en het is geestelijk ontspannend.” Tijdens de tocht overnachten ze in hotels. “We zijn wel luxereigers.”

De van oorsprong Haagse fietsgroep rijdt al twaalf jaar tochten voor het goede doel. “We doen altijd mee met Alpe d’Huzes”, vertelt Engelhart. “En daarnaast doen we ook andere tochten. Vorig jaar zijn we van Valkenburg naar Groningen gereden, en nu dus Parijs – Den Haag.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Rob Engelhart en Jeroen de Rapper.

Het is de bedoeling dat elke fietser minstens 536 euro ophaalt, dat is een euro per kilometer. “Een aantal van ons is al een eind op weg om dat te halen, en sommigen hebben inmiddels genoeg geld om op en neer te fietsen”, grapt Engelhart. “Het is ook een soort competitie”, vult De Rapper aan. “Iedereen probeert het hoogste geldbedrag van de groep binnen te halen.

Nieuwe immuno-therapie
Beide fietsers zijn persoonlijk gemotiveerd om zich in te zetten voor de kankerbestrijding. “Op de dag dat ik gevraagd werd mee te fietsen met de Règâhs, hoorde ik dat mijn schoonzus baarmoederhalskanker heeft”, vertelt De Rapper. “En op de dag van mijn eerste Alpe d’Huzes bleek de kanker weg te zijn. Dat was helaas maar tijdelijk, want nu heeft ze te kampen met borstkanker.” Ook voor Engelhart komt het goede doel heel dichtbij: “Toen ik begon met fietsen, had ik nog weinig ervaring met kanker. Maar na een jaar overleed mijn vader, en het jaar erop mijn moeder.”

Dat motiveert de mannen om de fietstochten te maken. “Het mooiste voorbeeld is één van onze mede-règâhs, Mark”, vertelt Engelhart. “Hij kreeg vijf jaar geleden te horen dat hij nog maar anderhalf tot twee jaar te leven heeft. Door een nieuwe immuno-therapie, die heel concreet gefinancierd is door Alpe d’Huzes, is hij er nog steeds. Sterker nog: hij fietst met ons mee van Parijs naar Den Haag.”

Bidons
Op 17 maart vertrekken de Klimmende Règâhs met de trein naar de Franse hoofdstad en op 20 maart hopen hun standaard finishbrug in Ypenburg te bereiken. Intussen kijken ze ook alweer vooruit naar de Alpe d’Huzes, waarbij het de bedoeling is om zes keer de beroemde Alpe d’Huez op te fietsen. “De laatste keer haalde ik maar vijf keer”, bekent De Rapper. “Maar dat ga ik dit jaar goedmaken door zeven keer omhoog te fietsen. Dan wordt het gemiddelde mooi zes.”

De vrienden helpen het goede doel niet alleen op de fiets. “We verkopen ook lekkere wijnen, bidons, en t-shirts”, vertelt De Rapper. “Dat kan je allemaal vinden op onze website, dkr-online.nl. Daar kan je ons ook sponsoren voor onze fietstocht.”

Advertentie

Leiden Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×