Politici van de ChristenUnie uit Leiden en Leiderdorp gingen met Tweede Kamerlid Don Ceder op werkbezoek bij de daklozenopvang. (Foto's: Chris de Waard).

ChristenUnie-politici op werkbezoek bij daklozenopvang

Het enorme tekort aan betaalbare woningen heeft ook zijn weerslag op het aantal daklozen. Tweede Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie ging daarom zaterdag op werkbezoek bij de daklozenopvang van De Binnenvest aan het Maansteenpad in Leiden.

Het Tweede Kamerlid ging daar samen met lijsttrekker Pieter Krol van de CU Leiden en lijsttrekker Arie Janssen van de CU Leiderdorp in gesprek met daklozen, ervaringsdeskundigen en met directeur Emmy Klooster van De Binnenvest.

Roel werkt als ervaringsdeskundige bij De Binnenvest en had wel een aantal suggesties voor de politici. Zo moeten mensen iemand tijdelijk onderdak bieden niet gestraft worden door een korting op een uitkering, maar juist worden ondersteund om degene die ze helpen zo snel mogelijk het leven weer te kunnen laten oppakken.

Chris de Waard sprak bij het werkbezoek met de Leidse CU-lijsttrekker Pieter Krol, Tweede Kamerlid Don Ceder, ervaringsdeskundige Roel een met Binnenvest-directeur Emmy Klooster.

Kostendelernorm
Ceder had alvast een beetje goed nieuws. Ouders krijgen voortaan pas na hun 70e te maken met de kostendelersnorm. Daardoor zou het in praktijk niet meer voor moeten komen dat ze hun kinderen noodgedwongen uit huis zetten als die meerderjarig worden, om te voorkomen dat hun uitkering wordt gekort. Ceder: “En als er dan nog steeds problemen ontstaan, moet daarvoor maatwerk komen.”

Crisiskaart
Ook pleitte Roel voor een crisiskaart van dak- en thuislozen waarop hulpverleners en politie informatie krijgen over de persoon in kwestie. “Dat zou echt heel erg veel kunnen helpen. Ik heb zelf bijvoorbeeld PTSS. Je kan met mij de hele wereld over maar je moet niet tegen met gaan schreeuwen. Als dat nou niet bekend is, kan het mis gaan.” Op zo’n kaart kan dan ook staan welke medicijnen iemand nodig heeft. “Als iemand dan bijvoorbeeld wordt opgepakt of opgenomen, dan is dat gewoon bekend.”

Incidatie
Emmy Klooster signaleert ook nog wel een aantal problemen, waarvan ze hoopt dat de politiek het oppakt. Zo sluiten opleidingen voor de ervaringsdeskundigen nog niet goed aan bij de meervoudige problematiek, waarmee veel mensen in de opvang ter maken hebben en kan er ook nog wel wat worden verbeterd aan de indicaties die door de gemeenten worden afgegeven. “Het komt voor dat iemand een indicatie krijgt voor een kwartier per week. Dan kan je net een kop koffie met iemand drinken, maar natuurlijk niet de problemen allemaal op tafel krijgen. Zeker in het begin is er veel meer tijd nodig. Om te beginnen om het vertrouwen van iemand te winnen.”

Huisdieren
Een punt dat misschien niet zo groot lijkt, maar het voor betrokkenen wel is, gaat over huisdieren. “In de centrale opvang mogen dak- en thuislozen die niet meenemen. Bijvoorbeeld omdat andere allergisch zijn. Het zorgt voor een enorme drempel als mensen die al zo diep in de problemen zitten ook nog hun huisdier moeten afstaan.” Klooster zou dolgraag een oplossing vinden voor het opvangen van die huisdieren.

Steentje bijdragen
Na afloop van het bezoek gingen de CU-politici op de foto met elk een baksteen. Het blijft natuurlijk wel verkiezingstijd. “Maar we willen echt een flinke steen bijdragen om deze problemen op te lossen”, zegt Pieter Krol die de Leidse CU-lijst aanvoert. “Dit onderwerp gaan we de komende jaren op de agenda houden.”

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×