Inzamelhelden aan het werk in de Leidse binnenstad (Foto: Robbert van Cleef)

Horeca-afval ophalen met elektrische bakfiets succesvol: proef krijgt vervolg

Dat het Leidse straatbeeld de afgelopen twee jaar minder bepaald werd door vuilniszakken is niet alleen te danken aan lockdowns, maar ook aan het vuilnisophaalbedrijf Inzamelhelden. Als proef haalden zij de afgelopen twee jaar met elektrische bakfietsen vuilnis op bij horecazaken en andere bedrijven in de Leidse binnenstad. Met succes: de gemeente besloot deze week dat Inzamelhelden blijft.

In de krappe Leidse binnenstad was het tot maart 2020 voor ondernemers lastig om hun afval kwijt te kunnen. De daarvoor bestemde containers zaten vaak snel vol, waardoor veel ondernemers hun toevlucht namen tot zelf geplaatste exemplaren in de openbare ruimte of het stapelen van afvalzakken op straat. Het maakte het ook lastiger om afval te scheiden; vijf verschillende volle bakken nemen meer ruimte in dan één waar alles in verdwijnt.

Sinds maart 2020 bestaat er voor aangesloten Leidse ondernemers een alternatief. Op initiatief van Stichting Duurzame Horeca Nederland wordt hun afval sindsdien dagelijks opgehaald door Inzamelhelden. Op elektrische bakfietsen zamelen zij het vuilnis in, waarna het in aparte afvalstromen verwerkt wordt door Renewi.

Huishoudens
Toen het project in maart 2020 op poten werd gezet, gingen de Inzamelhelden langs bij zes Leidse ondernemers. Na twee jaar is dat aantal opgelopen tot zestig. De voordelen zijn evident: de ondernemers hebben minder afvalruimte nodig, het straatbeeld wordt niet meer bepaald door containers en vuilnis en de drempel om afval te scheiden ligt een stuk lager.

Volgens de gemeente bespaarden de ondernemers door de goede afvalscheiding in de twee jaar dat de proef liep 26,5 ton CO2. Dat is gelijk aan het energieverbruik van ruim elf huishoudens. In totaal zorgde de nieuwe manier van afval ophalen ervoor dat er in die periode 112 minder grote dieselvrachtwagens door de binnenstad reden.

De tijd
Nu de proef succesvol is gebleken, pakt de gemeente door. De komende tijd zal de gemeente Leidse bedrijven aansporen om ook te kiezen voor een nieuwe manier van afval scheiden, inzamelen en verwerken. Daar krijgen zij na aanschrijving drie maanden de tijd voor. Daarna handhaaft de gemeente strenger op containers en los vuilnis in de openbare ruimte.

Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×