De grote zaal op de sociëteit van studentenvereniging Minerva werd op donderdagavond omgetoverd tot politieke arena. In de hoofdrol stonden afgevaardigden van tien politieke partijen die meedoen aan de Leidse gemeenteraadsverkiezingen. Onder het genot van een diner konden honderden studenten luisteren naar het grootste verkiezingsdebat van Leiden.
Op de vraag of er nog veel zwevende kiezers in de zaal waren, gingen heel wat handen omhoog. Dit liet zien dat er voor de politici op het podium nog veel stemmen te winnen waren. Na een korte voorstelronde begon al snel het echte debat. Er werd onder leiding van moderator Stijn Harder, van de Minerva Debating Society, gedebatteerd over vijf grote onderwerpen. Klimaat, verkeersveiligheid, verkamering, mentale gezondheid en participatie.
Open dialoog
De verschillende politici moesten per stelling eerst kleur bekennen door aan te geven of ze voor of tegen waren. Daarna namen twee partijen het per thema tegen elkaar op en vervolgens konden andere partijen hun standpunten vertegenwoordigen. Er konden ook vragen vanuit de zaal worden gesteld, wat met veel enthousiasme en schorre stemmen werd gedaan. Dit zorgde voor een open dialoog tussen de studenten en politici.
Bij de debatten over klimaat en verkeersveiligheid moesten zowel de sprekers als de luisterende studenten nog inkomen, maar bij het debat over verkamering barstte de discussie los. Het beruchte verkameringsbeleid lag hierbij onder vuur en dit zorgde voor een verhit debat, met veel inbreng vanuit de zaal.
Hieruit bleek dan ook dat de kwestie voor veel stress zorgt onder de studenten, iets wat ook terugkwam uit de ronde over mentale gezondheid. Matthias Knijnenberg, de nummer vier op de lijst van Studenten voor Leiden, noemde verkamering zelfs ‘de best mogelijke oplossing van het slechts mogelijke beleid’, waarop de aanwezigen in de zaal instemmend op de tafels sloegen.
Tekst gaat verder na de foto’s.
Ga stemmen
Ankie Broekers-Knol, voormalig staatssecretaris en oud-lid van Minerva, onderbrak het debat kort om de zaal even toe te spreken. Als keynote speaker van de avond riep ze de studenten op om überhaupt naar de stembussen te gaan, om zo het verschil te maken. Want ondanks het feit dat er ruim 20.000 studenten in Leiden wonen, brengt slechts een klein deel van die studenten ook daadwerkelijk een stem uit bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Die boodschap onderstreepte ook de praeses van Minerva, Ole van Betten. Hij gaf aan dat het belangrijk is dat studenten gaan stemmen. Vandaar dat dit debat dan ook werd georganiseerd. “Als oudste vereniging van Leiden vinden we het belangrijk om iets te doen voor de maatschappij. Er zijn vandaag niet alleen studenten van Minerva, maar ook van andere verenigingen. Het is mooi om te zien dat iedereen hier ook echt een eigen belang bij heeft.”
Aan het einde van de avond werd Matthias Knijnenberg van Studenten voor Leiden uitgeroepen tot spreker van de avond. Al was het voor Knijnenberg als Minervaan wel een thuiswedstrijd. De borrel werd geopend en onder het genot van een drankje werd er nagepraat door de studenten en politici.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907