Lijsttrekker Jeroen Hendriks (D66). (Foto: Politiek071)

D66 Leiderdorp zet in op wonen, participatie en vergroening

D66 Leidendorp gaat de gemeenteraadsverkiezingen in met de slogan ‘een groen dorp in een sterke regio’. Fractievoorzitter Jeroen Hendriks, die tevens wethouderskandidaat is voor de partij, wil dat doen door in te zetten op de thema’s wonen, participatie en vergroening van het dorp.

Net als bij veel andere partijen is het woningprobleem voor D66 een van de grootste uitdagingen van de komende tijd. De partij wil voor iedereen bouwen, zowel huur- als koopwoningen, maar zet voornamelijk in op woningen voor starters en gezinnen, waarvan de kinderen net uit huis zijn gegaan. Hendriks hoopt dat de doorstroming hiermee ‘van boven weer op gang komt en dat in de gehele woningmarkt doorwerkt’. D66 pleit ook voor een lagere parkeernorm in het dorp zodat er meer gebouwd kan worden.

Vera Brouwer in gesprek met Jeroen Hendriks

Participatie van inwoners is ook een belangrijk thema voor de partij. Zo moeten burgers op ‘een eerlijke en duidelijke’ manier worden betrokken bij het besluitvormingsproces. “Het moet aan de voorkant duidelijk zijn waar burgers inspraak hebben en wat al vast staat, omdat het besluit buiten de macht van de gemeente ligt. Waar het kan, willen we burgers betrekken, maar het moet wel duidelijk zijn op welke gebieden en op welke manier dat dan is.”

Het derde grote thema van de partij is vergroening. Zo wil Hendriks een bomenplan per wijk en zetten ze in op het klimaatbestendig worden van Leiderdorp. D66 wil meer vergroenen, door bijvoorbeeld ‘groene daken’ te vergoeden, zoals in Leiden al het geval is. D66 zet daarnaast ook in op het om kunnen gaan met de gevolgen van klimaatverandering in het dorp. Tegen enorme regenval moeten de opties voor gescheiden rioolstelsels en opvangtonnen voor regenwater bekeken worden. Wat betreft de energietransitie staat isoleren op één. “Alles wat je niet gebruikt, hoef je natuurlijk niet op te wekken”, stelt Hendriks.

Leiderdorp Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Leiderdorp


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×