(Foto: Robbert van Cleef).

Aanpak zwerfafval in Leiden werkt: 'mensen gaan vaker met een afvalgrijper op pad'

Koffiebekers, mondkapjes en poepzakjes van coronapuppy’s. Door de coronamaatregelen was 2020 een bijzonder jaar en troffen gemeenten veel extra zwerfafval aan. In 2021 liep het aantal meldingen iets terug, in onze regio werden er ruim 6 procent minder meldingen gedaan, maar gemeenten en bewoners blijven ontevreden. Dit blijkt uit onderzoek door mediapartner Omroep West.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de gemeenten het begrip zwerfafval niet overal hetzelfde interpreteren. Zo worden bijplaatsingen bij ondergrondse containers niet altijd als zwerfafval gezien. Al zorgen ze ook in die gevallen wel voor zwerfafval. “Op illegaal gedumpte zakken komen vogels en katten af”, legt de gemeente Leiderdorp uit. “Zij trekken de zakken uit elkaar en verspreiden het afval over de straat.”

Meeuwen
Ook in Leiden zien ze de illegaal bijgeplaatste vuilniszakken als een probleem. In de stad rijdt dagelijks een team om dit zwerfafval op te ruimen. “We hebben onze handen er vol aan”, zegt vuilnisman René Zee. “Zo’n illegale geplaatste zak kan voor veel overlast zorgen als meeuwen en katten ermee aan de slag gaan.”

Mondkapjes
Afvalcoach Piet van Vegten heeft het zwerfafval wel zien veranderen de afgelopen twee jaar. “De mondkapjes hè. Die zagen we vroeger nooit en dat is nu echt een probleem. En door alle online-aankopen zagen we ook veel meer papier en karton.” En ook de lege blikjes blijven een probleem volgens Van Vegten.

Toch ziet hij ook lichtpuntjes. “Door de ondergrondse afvalcontainers is het zwerfafval wel flink afgenomen”, weet hij. “En als ik naar de toekomst kijk, dan denk ik dat steeds meer zelf met afvalgrijpers aan de slag gaan. Dat zie je nu al steeds meer.”

Cijfer
Omroep West heeft de gemeenten ook gevraagd hun afvalbeleid een cijfer te geven. Hier heeft niet iedereen zich aan gewaagd. Van de gemeenten die zichzelf wel een cijfer durfden te geven, schat Leiderdorp haar beleid het hoogst in. De gemeente geeft zichzelf een 9.

“In Leiderdorp zijn de Staatjutters vrijwillig actief met het opruimen van zwerfafval. De gemeente stelt materialen beschikbaar. Leiderdorp is de Straatjutters dankbaar voor dit mooie initiatief. Onlangs hebben de Staatjutters de vrijwilligersprijs van gemeente Leiderdorp gewonnen”, beargumenteert de gemeente het hoge rapportcijfer. “Daarnaast richt de gemeente zich op het belang van een schone leefomgeving.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×