Habtamu Franke (Foto: Maarten Mulder).

Teleurstelling maakt plaats voor trots bij burpee-marathon man Habtamu Franke

Over je grenzen gaan. Presteren, leren en de lat weer hoger leggen. Dat is het levensmotto van Habtamu Franke. Eerder deze maand verbrak Franke het Guinness-werelduurrecord burpees bij sportschool Drift Power Sports in Leiden. Hij wist in zestig minuten 957 burpees te voltooien. Voor de oningewijde: een burpee is een oefening waarbij je opdrukt, hurkt en vervolgens opspringt. Het oude record stond op 949.

Een wereldprestatie, maar toch was hij die zondag niet tevreden. “Nu ben ik superblij, maar direct na mijn poging was ik teleurgesteld. Bij mijn trainingen deed ik er duizend, en dat wilde ik per sé halen. Maar ik merkte halverwege dat ik kramp kreeg en dat het er niet inzat. Maar ik ben trots dat ik heb doorgezet en deze overwinning heb behaald.”

Habtamu Franke in Sport071 over zijn werelduurrecord burpees.

Focus
Het is de tweede poging die Franke in korte tijd ondernam; de eerste keer wist hij het beoogde record niet te verbreken. Hij wijt dat nu aan randzaken tijdens zijn voorbereiding die ten koste gingen van zijn focus. “Nu had ik allemaal vrienden die alles voor me regelden, zodat ik me niet druk hoefde te maken over bijvoorbeeld een wi-fi-verbinding voor de stream om mijn poging vast te leggen.”

Nu had hij dus halverwege te maken met kramp. Zou zijn poging opnieuw stranden? Het schoot continu door zijn hoofd. “Je verzint in je hoofd allerlei smoesjes om niet door te gaan met deze pijn. Maar ik ben geen opgever. En ik heb een team dat me door en door steunt.”

Nog niet officieel
Het record van Franke is trouwens nog niet officieel. “Ik heb de beelden, met andere data, opgestuurd naar het Guinness Book of Records. Binnen een maand krijg ik een reactie: of ik krijg het record en een certificaat, of ik heb zodanig veel fouten gemaakt dat het record niet op mijn naam komt te staan. Er zijn heel strakke richtlijnen opgesteld, elke burpee moet perfect zijn uitgevoerd. Ik heb maar een kleine marge ten opzichte van het vorige record, maar ik heb er vertrouwen in.

De duizend halen, dat wil Franke nog wel. “Maar ik denk ook aan andere records, zoals burpees met pull-ups (jezelf optrekken, red.) of een andere variant, waarbij je je armen op de grond ook nog opzij moet spreiden. Die is toevallig vorige week verbroken, dus dat is ook leuk om te proberen.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×