Swetterhage. (Foto: Sleutelstad).

Zoeterwoude biedt Oekraïense vluchtelingen onderdak aan op Swetterhage

De gemeente Zoeterwoude gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen op Swetterhage aan de Blankaartweg. Op Swetterhage in Zoeterwoude-Dorp wonen, werken en recreëren ruim 360 mensen met een verstandelijke beperking. In een van de leegstaande paviljoens op het terrein is ruimte vrij gemaakt voor ongeveer twintig volwassenen en kinderen uit de Oekraïne.

Swetterhage is onderdeel van zorginstelling Gemiva. Deze instelling is er voor mensen met een handicap, chronische ziekte of een andere beperking. De Gemiva heeft medewerkers en familie van de bewoners geïnformeerd over de komst van de vluchtelingen. Swetterhage bestond afgelopen donderdag veertig jaar. De laatste jaren hebben bewoners van het terrein een moderne woning gekregen. Meerdere oude gebouwen staan er nog en die staan op de nominatie om gerenoveerd te worden.

Er is door de gemeente Zoeterwoude afgelopen dagen hard gewerkt om het paviljoen op Swetterhage bewoonbaar te maken. Zo zijn er bedden en kasten geplaatst in de slaapkamers en voor de kinderen staat speelgoed klaar. Komende week arriveren waarschijnlijk de eerste vluchtelingen. Zoeterwoude vraagt iedereen om de privacy van de vluchtelingen, bewoners en medewerkers van Swetterhage te respecteren. Vrijwilligers die als gastvrouw/gastheer willen helpen kunnen zich melden bij de gemeente.

Opvangplekken nodig
Veel Oekraïners zoeken door de inval van Rusland een veilige plek. Het kabinet verwacht dat een groot aantal Oekraïners naar Nederland komt. De Veiligheidsregio’s hebben de opdracht van het kabinet gekregen om in totaal 50.000 opvangplekken beschikbaar te maken. De Veiligheidsregio Hollands Midden, waar Zoeterwoude onder valt, dient 2.000 opvangplekken te creëren.

In Leiden worden komende weken twee kantoorgebouwen geschikt gemaakt voor de opvang van driehonderd oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat om het zogenoemde D-gebouw van het Alrijne Ziekenhuis aan de Houtlaan en om een gebouw aan de Schipholweg 68. De gemeente Leiden onderzoekt nog of er andere panden geschikt zijn om vluchtelingen in onder te brengen.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×