(Foto: Emile van Aelst).

Zo ziet de Leidse gemeenteraad er de komende vier jaar uit

Nu in Leiden alle 55.012 uitgebrachte stemmen zijn geteld, is niet alleen duidelijk hoeveel zetels elke partij heeft gehaald, maar ook welke kandidaten met voorkeurstemmen in de raad komen. En ook wie er daardoor buiten de boot vallen.

Voor een zetel op basis van voorkeurstemmen moest een kandidaat in Leiden ten minste 353 stemmen halen. Alleen als dat iemand lukte die niet al op een verkiesbare plek stond, treden er verschuivingen op. Een overzicht van het aantal stemmen en de bijzonderheden per partij.

Bij GroenLinks hebben twee kandidaten voldoende stemmen gehaald om toch in de raad te komen. Dat zijn Tineke Hoogeboom en Rosie van Peijpe. Ze stonden respectievelijk op nummer 11 en 18. Door hun entree in de raad vallen Alex Friso (9) en Hossam Boutaïbi (10) buiten de boot. GroenLinks werd de grootste partij met 12.521 stemmen. Goed voor 10 zetels. Het is vrijwel zeker dat lijsttrekker Ashley North weer wethouder wordt. In dat geval schuift iedereen een plekje op en komt Alex Friso alsnog in de raad.

D66 is met 6 zetels nu de tweede partij in Leiden. De partij kreeg 8.647 stemmen. Er komen geen kandidaten met voorkeurstemmen in de raad die niet al op een verkiesbare plek stonden.

In grootte is de fractie van de VVD nu de derde partij in de Leidse raad. De partij wist 6.367 kiezers achter zich te krijgen en sleept daarmee 5 zetels in de wacht. Ook hier geen wijzigingen ten opzichte van de kandidatenlijst die alle kiezers thuis hebben gekregen.

De vierde partij werd de PvdA. Die partij overtuigde 5.546 kiezers en is de komende vier jaar opnieuw met 4 raadsleden vertegenwoordigd in de Leidse gemeenteraad. Esmee van Meer haalde 385 stemmen. Goed voor een plekje in de raad. Dat gaat ten koste van Marc Newsome die op plek 3 stond.

De Partij voor de Dieren haalt op basis van de 4.948 op die partij uitgebrachte stemmen ook vier zetels. De druiven daar zijn zuur voor Harbert van der Kaap. De nummer 3 van de kandidatenlijst valt buiten de boot, omdat zowel Lianne Raat (492 stemmen) als Malcolm Jones (394) met voorkeurstemmen in de raad zijn gekozen.

Voor de kandidaten op de ‘Leidse Lijst’ van de Partij Sleutelstad kleurden 4.313 kiezers een vakje rood. Goed voor drie zetels. Die gaan naar de nummers 1,2 en 3. Geen wijzigingen dus.

Studenten Voor Leiden (SVL) kreeg 3.122 stemmen en komt daardoor als nieuwe partij met 2 zetels in de Leidse raad. Opvallend genoeg kreeg de nummer 2 Elianne Wijnands meer stemmen dan lijsttrekker Mitchell Wiegand Bruss.

Er is verlies voor het CDA. De 3.097 op de Christendemocraten uitgebrachte stemmen zijn goed voor nog maar 2 zetels. Eentje minder dan voor de verkiezingen.

Ook de SP verliest een zetel en is de komende jaren met 2 raadsleden vertegenwoordigd. De partij kreeg 2.874 stemmen. Naast lijsttrekker Antoine Theeuwen neemt de nummer 3 van de kandidatenlijst Inez Staarink plaats in de gemeenteraad. Ze haalt haar zetel dankzij 563 voorkeurstemmen. Het gaat ten koste van de nummer 2 op de lijst Thomas van Halm.

De ChristenUnie houdt met 2.024 stemmen de ene zetel. Die is voor Pieter Krol.

De 1.062 stemmen voor Klimaat Actie Nu van Marcel Terlouw en de 491 stemmen op Leiden Participeert van Pritti Rana zijn onvoldoende voor een van de 39 zetels.

Samenstelling nieuwe Leidse raad *

  • GroenLinks: Ashley North, Prescillia van Noort, Rembrandt Rowaan, Emma van Bree, Ahmet Kargin, Marleen Schreuder, Ivo van Spronsen, Iris du Pon, Tineke Hoogeboom en Rosie van Peijpe.
  • D66: Fleur Spijker, IJsbrand Olthof, Sander van Diepen, Linda Beimer, Julia de Groot en Antje Jordan.
  • VVD: Maarten de Crom, Alyssa Voorwald, Tom Leest, Christiaan Mulder en Maaike van Vliet.
  • PvdA: Abdelhaq Jermoumi, Bo Lemmens, Martijn Otten en Esmee van Meer.
  • PvdD: Martine van Schaik, Laura Delver, Lianne Raat en Malcolm Jones.
  • Partij Sleutelstad: Thijs Vos, Maarten Kersten en Famke Güler.
  • Studenten Voor Leiden: Mitchell Wiegand Bruss en Elianne Wijnands.
  • CDA: Julius Terpstra en Sophie Brinkel.
  • SP: Antoine Theeuwen en Inez Staarink.
  • ChristenUnie: Pieter Krol

* Voorlopige samenstelling. Door de uitslag van de komende collegeonderhandelingen kunnen er nog verschuivingen plaatsvinden.

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×