(Foto: Irene Marie Dorey).

Leids curlingtoernooi Gouden Bezem niet voor 'one trick ponies'

Curlers uit de regio strijden zondag in de Leidse schaatshal om de Gouden Bezem. Het toernooi voor amateur-curlers stond eigenlijk al voor maart 2020 op de planning, maar toen gooide de coronacrisis roet in het eten. Nu kunnen de schuivers en bezemers eindelijk de strijd aangaan, in zowel het gewone als het Beierse curling. “Je moet van alle markten thuis zijn”, legt organisator Bert Breed uit. “Het is niet voor one trick ponies.

De 24 deelnemende teams hadden zich twee jaar geleden al opgegeven, maar toen begon een week voor het toernooi de eerste lockdown. Voor de komende editie werden eerst alle teams benaderd die zich al opgegeven hadden. “Die wilden allemaal”, vertelt Breed. “Dus we waren gauw klaar.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met organisator Bert Breed.

De teams worden ingedeeld in zes poules. “In de poulefase spelen we Beiers curling, of Eisstockschiessen, zoals het in de Alpenlanden genoemd wordt. Dat is eigenlijk de oudste vorm van curlen, het is al te vinden op schilderijen van Pieter Bruegel de Oude uit de 16e eeuw”, weet Breed.

Bij het Eisstockschiessen wordt niet gebezemd. “Je hebt een houten schijf met een stok in het midden. Die moet je zo dicht mogelijk bij een houten blokje schuiven”, legt Breed uit. “Het leuke is dat je ook de stokken van de tegenstander en zelfs het blokje weg kan kaatsen, waardoor een wedstrijd op het laatste moment nog helemaal kan kantelen.”

Nieuwe ijshal
Het is dan ook niet gek dat curling steeds populairder wordt. “In de Leidse ijshal geven we sinds 2019 clinics voor feestjes en bedrijfsuitjes. Vrijwel iedereen gaat heel enthousiast het ijs af”, vertelt Breed enthousiast. Zelf is hij via een truc in het curling beland. “Ik werd een keer uitgenodigd om het te proberen, maar toen bleek achteraf dat ze mensen zochten om het te begeleiden.” Toch is hij er niet rouwig om: “Het is hartstikke leuk!”

Leiden heeft nog geen eigen curlingvereniging, maar als het aan Breed ligt, duurt dat niet lang meer. “Als in 2023 de nieuwe ijshal wordt opgeleverd die ze nu aan de Vliet aan het bouwen zijn, dan moet het er van komen.” De Gouden Bezem komt wat hem betreft jaarlijks terug: “Het schaatsseizoen begint in Leiden met de Hutspot-cup, een shorttracktoernooi voor de jeugd. En vanaf nu eindigt het altijd met de Gouden Bezem, waarbij we lekker gaan curlen met elkaar.”

Het toernooi start zondag om 13.30 uur en de finale staat gepland rond 17.30 uur. “Iedereen kan komen kijken, het is nog gratis ook.”

Leiden Regio Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×