Twee munten uit de muntenschat gevonden in Hazerswoude (Foto: © PAN)

Romeinse vondst uit Hazerswoude nu in Rijksmuseum van Oudheden

De munten die begin dit jaar gevonden werden in Hazerswoude, zijn tot en met 15 juni 2022 te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden. Het gaat om 21 zilveren munten, 1 bronzen munt en een gebroken mantelspeld. De munten zaten vermoedelijk bij elkaar in een zakje, dichtgemaakt met de mantelspeld.

De vondst werd begin dit jaar gedaan door de gepensioneerde brugwachter Han Maksymiak, die er met zijn metaaldetector op stuitte. Hij deed al vaker archeologische vondsten die van grote waarde bleken. Het was voor hem dan ook meteen duidelijk dat hij iets bijzonders op het spoor gekomen was.

Keizer
De oudste munt uit de schat is een zilveren denarius afkomstig uit de periode tussen 73 en 75 na Chr. De munt kan gedateerd worden aan de hand van de naam en het portret van de keizer Vespansianus die toen regeerde. Op een andere munt staat de beeltenis van zijn zoon, keizer Domitianus, uit 82 na Chr. De jongste munt komt uit 166 na Chr. De mantelspeld is nog iets jonger, en dateert tussen 170 en 250 na Chr.

Fort Matilo
De munten lagen in de buurt van de Limes, de weg die de forten aan de Romeinse grens met elkaar verbond. Hij begon aan de kust, in Katwijk aan Zee, en liep onder andere via Leiden en Alphen aan de Rijn naar het oosten.

De forten langs de route, Fort Matilo in Leiden bijvoorbeeld, zijn al grondig onderzocht door archeologen. Over de gebieden ertussen, zoals bij Hazerswoude, is veel minder bekend, hoewel er wel steeds meer onderzoek wordt gedaan.

Schatten
Zo ontdekten Leidse archeologen in november 2021 een Romeinse dam, eveneens bij Hazerswoude. Dat ging gepaard met allerlei andere vondsten, zoals aardewerk, munten, mantelspelden en schoenzolen. Het duidt erop dat er nog veel Romeinse schatten verborgen liggen in de regio.

De hele muntenschat uit Hazerswoude is tot en met 15 juni te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden. Ook worden ze nog verder onderzocht.

Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×